Beatrice Mahler, despre importanţa pe care o are somnul pentru sănătate: „Este estenţial să avem un somn nu doar calitativ, ci şi cantitativ”

Beatrice Mahler a explicat cât de important este somnul pentru sănătatea noastră. Mangerul de La "Marius Nasta" a precizat că este esenţial pentru organism ca oamenii să aibă atât un somn calitativ, cât şi cantitativ.

18 mart. 2022, 12:12
Beatrice Mahler, despre importanţa pe care o are somnul pentru sănătate: „Este estenţial să avem un somn nu doar calitativ, ci şi cantitativ”

Beatrice Mahler a vorbit în cadrul conferinţei organizată de Societatea Română de Pneumologie cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului despre importanţa pe care o are somnul pentru organismul uman.

Beatrice Mahler: Somnul face parte din una din cele patru nevoi de bază al fiecărui organism

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” susţine că este esenţial ca oamenii să aibă un somn calitativ, dar şi cantitativ pentru ca organismul să funcţioneze în parametrii de echilibru.

Citeşte şi Vlad Ciurea: „Bea asta dimineața, pe stomacul gol”. Care este greşeala prin care atragem bolile grave

„Somnul face parte din una din cele patru nevoi de bază al fiecărui organism, alături de hrană, aer şi apă. Somnul este esenţial să fie liniştit. Este esenţial să avem un somn nu doar calitativ, ci şi cantitativ. (…) Recomandarea pentru persoanele adulte este mai mare de 7 ore de somn pentru a avea o activitate eficientă pe parcursul zilei, pentru ca organismul să funcţioneze în parametrii de echilibru, dar acest lucru a fost puternic afectat în timpul pandemiei, pentru că pacienţii cu COVID au avut tulburări de somn importante induse atât de frica de boală, de insuficienţa respiratorie care a apărut”, a spus Mahler în cadrul conferinţei „Calitatea somnului şi impactul asupra sănătăţii. Impactul tehnologiei asupra somnului”.

Managerul de la „Marius Nasta” spune că pandemia de coronavirus şi contextul social actual impune o reevaluare a modului în care pneumologul va interveni în diagnosticul tulburărilor de somn.

„Suntem într-un moment în care într-adevăr momentul pandemiei şi momentul social contextul social în care ne aflăm, inclusiv războiul şi presiunea în faţa căreia suntem supuşi zi de zi, impune o reevaluare a modului în care pneumologul va interveni în diagnosticul tulburărilor de somn. Sunt convinsă că sunt multe lucruri de făcut, pentru că aşa cum au trecut ultimii doi ani, în care s-au întâmplat şi lucruri bune datorită tehnologiei, am învăţat să comunicăm altfel, am învăţat că este nevoie şi de o astfel de comunicare şi relaţionare, totuşi pandemia şi-a pus amprenta asupra modului în care a fost afectată viaţa noastră”,a explicat medicul, potrivit Agerpres. 

Managerul de la Marius Nasta a mai precizat că, pentru a avea o activitate eficientă pe parcursul zilei şi pentru ca organismul să funcţioneze în parametrii de echilibru, un adult trebuie să aibă peste 7 ore de somn pe noapte.

„Să avem un comportament care să devină ca o regulă de viaţă atunci când vrem să avem o noapte liniştită. Este recomandat ca persoanele care au probleme de latenţă a somnului – adorm mai greu sau se trezesc noaptea de mai multe ori sau se simt obosite a doua zi chiar dacă aparent au dormit un număr important de ore – să îşi evalueze modul în care îşi petrec după amiaza. A fi evitat consumul de stimulante (cofeină, substanţe energizante), să alegem aceeaşi oră în care ne ducem la culcare, nu este important să fie o anumită oră, este important să fie în corelaţie cu bioritmul şi nevoile pe care le avem fiecare din noi. Ea nu trebuie să varieze cu mai mult de o oră”, a mai explicat medicul.

Mahler atrage atenţia că este foarte important să se evite activităţile fizice intense înainte de ora de culcare, iar camera în care se doarme să aibă o atmosferă liniştită.

„Este important să evităm activităţile fizice intense înainte de ora de culcare. Ce este extrem de important este ca locul pe care îl alegem pentru somn, camera în care dormim să aibă o atmosferă liniştită, calmă care să favorizeze relaxarea şi să fie însoţită de momente care să creeze o ambianţă plăcută”, a mai spus medicul.

Citeşte şi Monica Pop trage semnalul de alarmă după ce s-a infectat cu COVID: „E posibil că acum să fie vorba despre un virus mixt! Nu am întâlnit aşa ceva în viaţa mea!”