BEI vrea să reducă volumul împrumuturilor pentru a-şi păstra soliditatea financiară

Banca Europeană de Investiţii (BEI), instituţia de finanţare pe termen lung a Uniunii Europene, intenţionează să reducă volumul împrumuturilor pe care le acordă, pentru a-şi păstra soliditatea financiară, a declarat joi noul preşedinte al instituţiei, Werner Hoyer.

RomaniaTV.net
16 feb. 2012, 15:54
BEI vrea să reducă volumul împrumuturilor pentru a-şi păstra soliditatea financiară

„Trebuie să reducem volumul împrumuturilor pentru a proteja soliditatea financiară a băncii”, a explicat Hoyer la prezentarea rezultatelor financiare ale BEI pentru 2011.

Banca a obţinut anul trecut un profit net de 2,3 miliarde de euro, în creştere de la 2,1 miliarde de euro în 2010.

Anul trecut, BEI a acordat împrumuturi de 61 de miliarde de euro, în aproape 70 de ţări, 54 de miliarde de euro fiind destinate unor proiecte din UE, iar 7 miliarde de euro în afara Uniunii, în principal în ţări care vor să adere sau state vecine din est şi sud.

Instituţia financiară intenţionează ca volumul împrumuturilor să fie redus progresiv, iar pentru acest an este prevăzută o sumă totală de 50 de miliarde de euro.

Întrebat dacă BEI ar putea participa la recapitalizarea unor bănci, pentru a le ajuta să depăşească criza datoriilor suverane, Hoyer a spus că ideea a fost analizată dar respinsă clar de către acţionari (cele 27 de state membre ale UE), întrucât nu acesta este rolul Băncii Europene de Investiţii, şi nici cel de a participa la planurile de salvare a unor state.

În pofida crizei din Grecia, BEI a acordat împrumuturi de 2 miliarde de euro pentru finanţarea unor proiecte din această ţară, „un volum senzaţional”, a subliniat Hoyer, care speră la un nivel similar pentru acest an.