Beijingul face apel la „calm şi la reţinere”, după ameninţările nord-coreene

În urma ameninţărilor cu un atac nuclear "preventiv", dar şi a noilor sancţiuni impuse de ONU Phenianului pentru că a făcut trei teste nucleare, Coreea de Nord a anunţat acum că "abrogă toate acordurile de neagresiune dintre Nord şi Sud".

RomaniaTV.net
08 mart. 2013, 13:38
Beijingul face apel la „calm şi la reţinere”, după ameninţările nord-coreene

Beijingul a făcut apel, vineri, la „calm şi la reţinere” după ce Phenianul a ameninţat că va denunţa acordul de armistiţiu care a pus capăt războiului Coreei în 1953 şi a evocat spectrul unui „război termonuclear”, relatează AFP.

„China le cere tuturor părţilor vizate să îşi păstreze calmul, să dea dovadă de reţinere şi să se abţină de la orice acţiune care ar putea agrava tensiunile”, a declarat Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze.

Coreea de Nord a anunţat vineri că va rupe acordurile de neagresiune cu Coreea de Sud şi că va întrerupe telefonul roşu dintre cele două ţări, la câteva ore după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat noi sancţiuni împotriva Phenianului. Coreea de Nord „abrogă toate acordurile de neagresiune dintre Nord şi Sud”, a declarat „Comitetul pentru reunificare paşnică din Coreea”, într-un comunicat difuzat de agenţia oficială KCNA, citată de presa occidentală.

Principalul pact de neagresiune a fost semnat în 1991. Acesta prevede ca cele două ţări să îşi rezolve pe cale paşnică diferendele şi să evite confruntările militare accidentale.