Belarus se pregăteşte de intrarea în război. Bărbaţii sunt chemaţi în masă la birourile militare şi sunt somaţi să se înroleze

Recruți din regiunea Gomel din Belarus, care se învecinează cu Ucraina, au primit în ultimele zile somații din partea birourilor militare locale, să se înregistreze și să se înroleze.

30 iun. 2022, 13:35
Belarus se pregăteşte de intrarea în război. Bărbaţii sunt chemaţi în masă la birourile militare şi sunt somaţi să se înroleze

Locuitorii mai multor orașe din Belarus le-au povestit despre ordinele primite reporterilor de la Zerkalo. Ei precizează că acestea le sunt distribuite bărbaţilor la locul de muncă în orașe precum Svetlogorsk, Richiţa, Mozyr, Zhlobin, Yelsk, Khoiniki, dar numărul acestora este mult mai mare. Chiar și cei care nu au experiență în serviciul militar, precum și recruții „nepotriviți”, sunt chemați la birourile militare de înregistrare și înrolare, mai scrie sursa citată.

În citație nu se precizează motivul convocării la comisariat, dar se amintește de răspunderea penală în cazul ignorării acesteia.

Citeşte şi Rusia se retrage din Insula Şerpilor. Decizie surprinzătoare anunţată de Ministerul Apărării de la Moscova

Jurnaliştii au aflat că locuitorii altor regiuni din Belarus – regiunile Grodno, Mogilev şi Vitebsk, precum şi Minsk – primesc şi ei citaţii. „Au trimis somația la serviciu, prin fax. Originalul nu a venit acasă, l-au dat la biroul de înregistrare și înrolare militară. Erau vreo zece persoane ca mine, acolo, la comisariat. Ne chemau pe fiecare la birou, unde am vorbit cu un reprezentant al unitatii militare.

Am clarificat datele personale, am verificat fotografii. De asemenea, au verificat dacă mărimea hainelor şi pantofilor s-au schimbat între timp şi am clarificat specialităţile militare. Dupa conversaţie, ni s-a spus că putem merge înapoi la munca„, a spus Maksym, un ofițer de rezervă din Minsk.

Citeşte şi Serviciile secrete spun că Belarus e pe cale să intre în război cu Ucraina. A sporit numărul oamenilor înarmaţi la graniţă, o rafinărie a fost golită complet