Belarusul legalizează pirateria online. Aleksandr Lukașenko, omul lui Vladimir Putin, vrea să se răzbune pe Occident

Aleksandr Lukașenko, aliatul de încredere al lui Vladimir Putin, se răzbună pe Occident, așa cum poate. Președintele de la Minsk a legalizat piratarea filmelor și muzicii din „țările ostile", respectiv importul de lucrări protejate de drepturi de autor. 

11 ian. 2023, 08:43
Belarusul legalizează pirateria online. Aleksandr Lukașenko, omul lui Vladimir Putin, vrea să se răzbune pe Occident

La fel ca Rusia lui Vladimir Putin, Belarusul lui Aleksandr Lukașenko este o țară puternic lovită de sancțiunile internaționale. Astfel, oficialul bielorus se vede nevoit să aplice și el „puterea soft”, în baza unei legi semnate în data de 3 ianuarie 2023.

Astfel, în baza proiectului sunt legalizate pirateria operelor digitale și importul acestora, protejate de proprietate intelectuală.

 

Ce prevede, mai exact, legea semnată de Aleksandr Lukașenko, cel cunoscut drept „ultimul dictator al Europei”

 

Prima parte a legii vizează pirateria de filme, muzică, programe TV și software-uri, din „state străine care comit acțiuni ostile împotriva persoanelor juridice și/sau fizice din Belarus”. Potrivit lui Lukașenko, aceasta reprezintă o soluție pentru „dezvoltarea potențialului intelectual, spiritual și moral al societății”, în fața sancțiunilor internaționale decise de Statele Unite, Uniunea Europeană sau chiar Regatul Unit.

A doua parte a legii restricționează drepturile de proprietate intelectuală petnru a garanta accesul legal la filme, muzică, programe de televiziune și software-uri piratate. Astfel, importul acestor lucrări este autorizat, fără acceptul titularilor de drepturi.

 

Aleksandr Lukașenko a stabilit ca pirateria să fie legală pentru minimum doi ani de zile

 

Legea va intra în vigoare până la data de 15 ianuarie și-și va produce efectele pentru o perioadă de doi ani, deci cel puțin până în decembrie 2024.

Aleksandr Lukașenko este conștient că bielorușii sunt mari consumatori de produse americane, așa că încearcă să lovească în SUA așa cum poate. 9 milioane de locuitori este populația Belarusului, un stat cu o suprafață aproape cât cea a României, care are o populație de 19 milioane de oameni.