Ucraina îşi consolidează graniţa cu Belarus după întâlnirea Putin-Lukaşenko

Ucraina îşi întăreşte apărarea frontierei cu Belarus, de teamă că Rusia ar putea pregăti un nou atac, a declarat un oficial guvernamental, citat de BBC.

20 dec. 2022, 06:21
Ucraina îşi consolidează graniţa cu Belarus după întâlnirea Putin-Lukaşenko

Război în UCraina. Ministrul adjunct de interne Evhen Yenin a declarat pentru BBC că Ucraina va consolida graniţa cu Belarus cu forţe armate şi muniţie. Vestea a venit în timp ce Vladimir Putin a călătorit la Minsk pentru a se întâlni cu preşedintele belarus Alexander Lukaşenko.

Belarus are graniţă comună cu Rusia şi cu Ucraina. Ulterior, preşedintele rus a ordonat întărirea frontierelor Rusiei şi a controlului social în interiorul Rusiei. El a declarat că serviciile de securitate ar trebui să zădărnicească rapid orice încercare de a încălca graniţele Rusiei, să combată riscurile venite din străinătate şi să identifice trădătorii şi sabotorii.

De asemenea, el a spus că serviciile speciale ar trebui să asigure siguranţa oamenilor care trăiesc în părţile din Ucraina pe care Moscova le revendică ca fiind ale sale. În unele dintre aceste zone, mai ales în Kherson, Rusia a suferit recent înfrângeri militare semnificative.

Nouă ameninţare nucleară din partea Rusiei. Kremlinul a publicat imagini cu racheta hipersonică Avangard VIDEO

Ministerul rus al apărării a anunţat că trupele sale staţionate în Belarus vor efectua exerciţii militare comune cu Belarus. Reacţionând la acest lucru şi la această vizită, dl Yenin a confirmat: „Ne consolidăm liniile de apărare de-a lungul întregii graniţe cu Rusia şi cu Belarus”. Deşi Belarus nu s-a implicat direct în război, a permis trupelor ruseşti să folosească teritoriul său pentru a lansa invazia din februarie.

Vladimir Putin afirmă că „Rusia nu are niciun interes să absoarbă” Belarusul

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu intenţionează să „absoarbă” Belarusul, ca răspuns la o întrebare în timpul unei conferinţe de presă susţinută luni, la Minsk, cu omologul său belarus Alexander Lukaşenko, potrivit CNN.

„Rusia nu are niciun interes să absoarbă pe nimeni. Pur şi simplu nu este recomandabil astăzi”, a declarat Putin ca răspuns la întrebarea unui reporter despre presupusele zvonuri potrivit cărora Rusia vrea să absoarbă Belarusul. „Aceşti critici lipsiţi de scrupule din exterior fie nu înţeleg despre ce vorbesc, fie vorbesc despre asta intenţionat, inducând în eroare oamenii care nu sunt imersaţi în acest subiect. Problema nu este o absorbţie. Problema este coordonarea politicii economice”, a declarat Putin.

„Orice altceva este un nonsens. Acestea sunt încercări ale răutăcioşilor de a încetini procesul nostru de integrare. Şi fac acest lucru doar pentru a nu avea concurenţi eficienţi şi periculoşi pe pieţele mondiale. Asta este tot”, a spus Putin.

Citeşte şi: VIDEO Ruşii atacă în forţă Ucraina: nouă drone kamikaze au fost doborâte deasupra Kievului

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că afirmaţia lui Putin că nu intenţionează să absoarbă pe nimeni „trebuie tratată ca fiind culmea ironiei”. „Am auzit aceste declaraţii din partea preşedintelui Putin, în acelaşi timp, încă din primele zile ale acestui conflict şi din săptămânile care au precedat acest conflict, am văzut cum regimul Lukaşenka şi-a cedat în esenţă suveranitatea, şi-a cedat independenţa în favoarea Rusiei”, a declarat Price.