Bellu: Mă bucur că Sandra şi Cătălina au fost în echipă, altfel rezultatele erau mult mai rele

Antrenorul echipei olimpice de gimnastică a României, Octavian Bellu, a declarat, marţi, că se bucură că din lotul participant la JO au făcut parte şi veteranele Cătălina Ponor şi Sandra Izbaşa, pentru că altfel rezultatele ar fi fost mult mai slabe.

RomaniaTV.net
14 aug. 2012, 15:34
Bellu: Mă bucur că Sandra şi Cătălina au fost în echipă, altfel rezultatele erau mult mai rele

„Nu pot spune că sunt mulţumit, pentru că şi noi ne făcusem un plan realist. Putem spune că se putea mai mult, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că s-ar fi putut să luăm şi mai puţine. A fost o competiţie extraordinar de dură. Mă bucur că cele două veterane au fost în echipă, pentru că altfel ar fi fost mult mai rău şi chiar public, de fiecare dată, am dorit să le mulţumesc, pentru că fără Sandra şi Cătălina, probabil că echipa României ar fi suferit foarte mult. Per total, gimnastica şi-a făcut datoria, a luat 33 la sută din medaliile delegaţiei şi rămâne ca celelalte detalii să fie discutate cu cele care îşi vor continua activitatea”, a spus Bellu, care a participat la o ceremonie de premiere la sediul MAI.

Octavian Bellu consideră că participarea Larisei Iordache în concursul olimpic a reprezentat un miracol, după ce sportiva suferise o inflamaţie puternică în talpă. „La gimnastică dacă vrei mai mult, trebuie să nu ratezi sau să fii într-o stare de sănătate perfectă. Ce s-a întâmplat cu Larisa, a fost un miracol că a putut concura la echipe. Cu ea într-o stare la fel de bună ca cea de la Europene, lucrurile ar fi stat altfel şi am fi numărat mai multe medalii, dar asta a fost competiţia, o competiţie paradoxală. Durerile de la picior ale Larisei au fost vizibile doar acolo cu toate că sunt convins că o durea cu mult înainte şi a dorit să prindă Olimpiada. Nu a avut maturitatea pe care ar fi trebuit să o aibă şi găseam soluţii de la prima durere apărută. Fetele au avut tot ce şi-au dorit şi nu aş căuta cauzele decât în imposibilitatea de a-şi arăta valoarea la momentul concursului”, a adăugat Bellu.

Bellu a apreciat continuitatea echipei pe care o pregăteşte, care se află la a zecea clasare consecutivă pe podium în concursul pe echipe. „Una peste alta ne-am păstrat poziţia obţinută la Beijing la echipe, ceea ce înseamnă că acea continuitate cu 10 ediţii cu echipa României pe podium, obligă la o comportare foarte bună în continuare. La individual, Sandra s-a autodepăşit în concursul de la sărituri. Întâmplarea de la sol este previzibilă, acolo probabil că ar fi obţinut o medalie de argint, pentru că nota obţinută de Raissman era foarte mare”, a completat Bellu.

Octavian Bellu crede că Federaţia Internaţională de Gimnastică ar trebui ca pe viitor să acorde două medalii de aceeaşi culoare în caz de egalitate, pentru a nu se mai repeta astfel episodul din concursul de la bârnă, când Cătălina Ponor a ratat bronzul. „Discuţiile care au fost la bârnă cu egalitatea, reprezintă motive de meditaţie şi discuţie pentru Federaţia Internaţională. Poate ar fi mai bine ca o dată la patru ani, când se ţin JO, să se dea egalităţi pentru a nu se mai apărea tot felul de speculaţii după fiecare intervenţie a juriului de apel”, a explicat Bellu.

Bellu a precizat că România are nevoie de un proiect pe termen lung pentru a avea rezultate în continuare la gimnastică. „Deocamdată nu am luat nicio decizie în privinţa continuării. E o hotărâre personală. Nici nu am avut timp să discutăm despre organizarea activităţii mai departe. Sunt fete care au bacalaureatul, majoritatea fetelor vor să plece în vacanţă. Pregătirea nu începe de mâine ca să poţi pune pe masă un proiect de pregătire pe patru ani. E greu să faci pregătire de la un concurs la altul, de la un an la altul. Ca o concluzie, trebuie un proiect ca gimnastica să fie salvată, pentru că acum practic am supravieţuit, nu am făcut altceva. Trebuie un proiect pe două-trei olimpiade”, a subliniat Bellu.

Tehnicianul s-a arătat îngrijorat de valoarea junioarelor care ar urma să facă parte din echipe României la jocurile Olimpice de la Rio din 2016: „Echipa României la momentul de faţă, a fost o echipă încropită dintr-o gimnastă de 25, una de 22 şi de alte trei care probabil nu au maturitatea şi experienţa de a se exprima într-o competiţie de mare anvergură. E îngrijorător că din tinerile generaţii care ar fi trebuie să fie prezente la această ediţie a JO, nu a apărut decât un vârf, Larisa Iordache, şi o fată de echipă, dar de perspectivă, Diana Bulimar. Nu ştiu cum va arăta echipa pentru Rio, dar sper ca cele mici să crească valoric în aşa fel încât să te poţi bate la medalii”.

Antrenorul nu crede în eficienţa aducerii unui tehnician chinez pentru paralele, deoarece problemele sunt la nivelul copiilor şi nicidecum la lot. „Eu mai în glumă, mai în serios, Rio este mâine. Gândiţi-vă că pentru Rio, fetiţele de 12-13 ani sunt în pregătire cu ce au bun şi mai puţin bun. Aceeaşi problemă o avem de ani de zile la paralele. Am auzit că există intenţia de a aduce un specialist chinez. Unde îl duci pe chinez? Pe el ar trebui să-l duci la grupele de 6-9 ani ca să înceapă abecedarul paralelelor şi nu cred că e nevoie de un chinez. Timp de zece ani a dominat aparatul Svetlana Horkina, apoi a fost Tweedle, după care a apărut Mustafina. Atunci ce facem, aducem ruşi, englezi sau alţi antrenori? Noi nu mai avem antrenori şi nici nu sunt stimulaţi să se apuce de o treabă foarte serioasă, pentru că nu sunt plătiţi aşa cum trebuie. Un antrenor are norma didactică de 19 ori, iar eu îi cer să facă 42-43 de ore pe săptămână şi nu ştiu cum să-l plătesc. Atunci, el pleacă şi îşi găseşte de lucru în altă parte sau nu mai face gimnastică sau sport. Este îngrijorător unde dispar cei 3.500 de absolvenţi din structuri de stat şi private, nu îi mai regăsim nicăieri”, a precizat Bellu.

Octavian Bellu a mai spus că viitorul în gimnastică va aparţine super-atletelor. „Nivelul tehnic unde s-a ajuns, nu lasă decât locul unor super-atlete. Dacă ne referim la capitolul tehnic, îi mai găseşti şi ei probleme, dar potenţialul fizic este fantastic. A fost ediţia la care echipa SUA a arătat un potenţial fizic fantastic. Rusia este Rusia, China este China. Aţi văzut cât de aproape au fost în bătălia de la Londra echipele Canadei şi Japoniei, dar şi celelalte echipe, care nu mai sunt impresionate când văd patru sau cinci fetiţe îmbrăcate în costumul care aduce aminte de Nadia Comăneci. Trebuie să faci ca să câştigi”, a completat Bellu.

Bellu a criticat modul în care orele de educaţie fizică sunt organizate în şcoli şi şi-ar dori ca acestea să copieze modelul din alte ţări. „Am întrebat în Marea Britanie, Franţa şi SUA, iar antrenorii români de acolo mi-au spus că nu au posibilitatea să primească atâţia copii câţi se îndreaptă către gimnastică. Se îndreaptă spre gimnastică masiv copii care vor să facă performanţă, numai la noi nu se duc. Motivul e unul simplu: antrenorii îşi umplu sălile cu sportivi şi au un beneficiu direct, pentru că sunt patronii sălilor şi din cluburile acelea iese un Sacramone, Wiebber. La noi cât să-i ceri unei familii care aduce o fetiţă la şase ani şi îi ceri 5-700 de lei? Atunci îşi iau fetiţa şi o duc acasă să ducă vaca la câmp sau să se joace în curte, indiferent de cât de talentată e. Problema e că nu avem sistemul, iar la un spaţiu şcolar în care ora de sport este ridiculizată, profesorul nu are cum să descopere talente într-o oră sau două pe săptămână. Eu aş face câte o oră pe zi sau ca în alte ţări care au un sport obligatoriu în şcoală. Noi visăm la ce fac alţii, deşi deocamdată nu avem un sistem pus la punct pe termen lung, pentru că de cârpit de azi pe mâine mai reuşim”, a explicat Bellu.

Medaliaţii olimpici ai Clubului Sportiv Dinamo au primit, marţi, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, diplome de excelenţă şi flori din partea ministrului Mircea Duşa.

La festivitatea de premiere au participat Alin Moldoveanu (campion olimpic la tir), Cătălina Ponor (argint la sol şi bronz cu echipa la gimnastică), Diana Bulimar şi Larisa Iordache (bronz pe echipe la gimnastică), Corina Căprioriu (argint la judo), Rareş Dumitrescu, Gelu Zalomir şi Tiberiu Dolniceanu (medaliaţi cu argint în proba de sabie pe echipe).

De asemenea, Duşa le-a mai oferit diplome de excelenţă antrenorilor Mihai Covaliu, Florin Bercean, Mariana Bitang şi Octavian Bellu.