Beneficiarii crizei: Casele de amanet din Germania sunt pline, oamenii renunţă la bunurile de valoare ca să-şi plătească facturile

Din ce în ce mai mulți oameni din Germania își adună ultimii bănuți pentru a plăti facturi din ce în ce mai mari la electricitate, gaze sau alimente. Și tot mai des cei care au nevoie urgentă de bani merg la casele de amanet.

23 sept. 2022, 12:35
Beneficiarii crizei: Casele de amanet din Germania sunt pline, oamenii renunţă la bunurile de valoare ca să-şi plătească facturile

Oricine dorește să cunoască situația economică actuală din Germania trebuie doar să numere câți clienți are Nikolaus Bode. Regula este foarte simplă: dacă nu este aglomerație în casa sa de amanet din Siegburg, situația din țară este bună. Dar când oamenii încep să vină în număr mare, asta indică o criză.

Bode are multe de făcut în această lună septembrie. Asta înseamnă că situația din Germania este gravă. „Casa de amanet este un indicator – oamenii vin atunci când șomajul este mare sau când există probleme economice grave”, spune Bode, pentru Deutsche Welle.

Bode a gestionat anterior proceduri de executare silită imobiliară, iar în 1994, împreună cu tatăl său, a devenit independent, deschizând o casă de amanet în centrul orașului Siegburg, oraș cu 40.000 de locuitori din provincia Renania de Nord-Westfalia. Prin urmare, de aproape trei decenii măsoară pulsul economic al țării. Ceea ce se întâmplă în Germania chiar acum este bine pentru el, ca om de afaceri. Dar Bode este foarte îngrijorat.

„În acest moment vin la mine foarte mulți bătrâni, dar și oameni din clasa de mijloc. Asta nu se întâmpla înainte. Am o mulțime de clienți noi. Pe lângă clienții obișnuiți, există și persoane ale căror venituri variază foarte mult. Beneficiarii de asistență socială care, de exemplu, trebuie să trăiască până la următoarea plată”.

Citeşte şi Analiză Reuters: Visele Europei sunt zdrobite de criza ucraineană, Germania şi Italia vor intra curând în recesiune

Aproape toți clienții își primesc înapoi obiectele lăsate gaj

Casa de amanet a lui Nikolaus Bode este una dintre cele 250 de case de amanet private din Germania. Se poate spune că amanetul este una dintre cele mai vechi activităţi din Germania. Prima casă de amanet a fost fondată la Hamburg, cu aproape jumătate de mileniu în urmă, mai exact în 1560.

Principiul de funcționare este următorul: oamenii aduc obiecte de valoare la casa de amanet și primesc anumite sume de bani pentru ele. De obicei, au trei luni pentru a rambursa datoria, care este însoțită de dobânzi și comisioane. Un exemplu clasic arată astfel: Bode plătește clientului 400 de euro cash pentru o bijuterie, iar clientul este obligat să îi plătească lui Bode 448 de euro, în termen de trei luni. În caz contrar, obiectul prețios este vândut la licitație.

Rata mea de răscumpărare este de 96 la sută. Aproape toată lumea ridică din nou obiectul amanet, pentru că valorează mai mult decât plătim noi pentru el. Împrumutăm doar o parte din valoarea sa, iar oamenii vor să păstreze acel articol, pentru că altfel l-ar vinde direct. Esența este să obțineţi un împrumut rapid fără a pierde gajul. Dacă vinzi un articol prețios primești mai mulți bani, dar îl pierzi pentru totdeauna”, explică Bode.

Citeşte şi Germania ia măsuri de protecţie socială în criza energetică şi anunţă vouchere de 300 de euro pentru pensionari

Inele, coliere, rolex – uneori chiar animale

Nouă din zece obiecte de valoare care ajung în seiful lui Nikolaus Bode sunt bijuterii. Dar, drept gaj, a primit și un iaht cu motor, un carusel și chiar un cal. În prezent, evită să primească dispozitive tehnice, precum smartphone-uri, deoarece pierderea de valoare este prea mare.

Ce face casele de amanet atât de atractive, mai ales în perioade de criză? Pentru mulți oameni nu este doar cea mai ușoară, ci și singura modalitate de a obține bani. Nu sunt necesare documente de credit, nu sunt necesare certificate de venit, nu există întrebări neplăcute. Doar o carte de identitate este suficientă.

La bancă iei un împrumut în funcție de bonitatea personală, așa că trebuie să dovedești că ai venituri adecvate și totul este verificat. Gajul este secundar în bancă, în timp ce în casa de amanet este exact opusul”, spune Bode și adaugă: „Cu toate acestea, o casă de amanet nu este acolo pentru a oferi finanțare pe termen lung, este pur și simplu prea scumpă și nepractică pentru asta. Este acolo pentru a rezolva problemele de lichiditate care apar brusc în viitorul apropiat”.

Imaginea caselor de amanet s-a îmbunătățit

„Cash Now – Serios, discret și competent”, spune site-ul lui Bode. Discreția este deosebit de importantă, ceea ce înseamnă că Bode nu își salută clienții pe stradă, pentru a nu-i pune într-o situație incomodă. Per total, imaginea caselor de amanet s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, iar casele de amanet fac acum parte firească din toate orașele mari.

Nikolaus Bode își amintește începuturile: „Oamenilor le era foarte rușine să vină la mine. Ne-a urmărea şi o reputaţie proastă: aveam sedii în zone insalubre, uneori în curţi, protejaţi cu sticla blindată. Asta s-a schimbat. Multe case de amanet, precum a mea, sunt acum situate în zone pietonale”.

Se așteaptă o mare agitaţie în săptămânile și lunile următoare

Nici măcar asociațiile de consumatori nu mai privesc atât de critic casele de amanet. Cu toate acestea, astfel de credite ar trebui să fie doar o soluție pe termen scurt și ultimul pas, în cazul în care nimic altceva nu funcționează, avertizează experții. Problemele datoriei nu pot fi rezolvate pe termen lung cu un obiect gajat – este doar o solutie pe termen scurt, cu un comision relativ mare.

Dar toate acestea nu îi împiedică pe studenți să vină la casa de amanet al lui Nikolaus Bode chiar acum. Iar un grup de studenți care locuiesc împreună au căutat o soluție rapidă și pe termen scurt, pentru a putea plăti factura de energie electrică. În fața ochilor lui Bode, a existat chiar o discuție despre al cui computer a consumat cea mai mare energie electrică – pentru a partaja gajul în consecință.

Nikolaus Bode îl vede ca un preludiu la ceea ce va urma în următoarele săptămâni și luni: „Când sosesc facturile finale de energie electrică și sunt necesare plăți suplimentare, mă aștept la un aflux mare de oameni aici. Vor fi din ce în ce mai multe executări silite pentru că oamenii pur și simplu nu își vor mai putea plăti facturile”.