Beneficii lobodă. Remediul miraculos al primăverii

Loboda este una dintre verdeţurile de primăvară, care ne aduc sănătate şi ne colorează farfuriile. Planta este plină de principii nutritive de care ar trebui să profităm din plin în toată perioada în care o găsim în grădini sau pe piaţă.

17 mart. 2021, 16:48
Beneficii lobodă. Remediul miraculos al primăverii
Lobodă. Surse FOTO: theseedcollection.com.au; davesgarden.com

Beneficii lobodă. Dat fiind faptul că este o sursă extrem de bogată de vitamine, minerale şi antioxidanţi, consumul de lobodă contribuie semnificativ la îmbunătăţirea stării de sănătate.

Ce substanţe nutritive conţine loboda

Loboda are un conţinut bogat în vitaminele C şi K şi în minerale precum calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, seleniu. Cantitatea de vitamina C conţinută este de aproximativ trei ori mai mare decât în spanac şi de aproximativ două ori mai mare decât în lămâie. Principalele roluri ale vitaminei C sunt de întărire a imunităţii şi de favorizare a regenerării celulare. La rândul său, vitamina K favorizează fixarea calciului în organism. Loboda este, totodată, o sursă importantă de proteine, fibre şi antioxidanţi, potrivit doc.ro.

Citeste si Leurda, beneficii pentru sănătate. Cum trebuie preparată pentru a obţine maximum de beneficii

Beneficii lobodă

Pe lângă cele trei beneficii pe care le-am menţionat anterior, consumul de lobodă mai are multe alte beneficii pentru sănătate. Iată, în cele ce urmează, o scurtă listă:

  • Previne accidentele vasculare, datorită conţinutului de vitamina K;
  • Previne şi ameliorează afecţiunile pulmonare şi durerile de stomac;
  • Combate astenia;
  • Este un detoxifiant puternic;
  • Încetineşte procesul de îmbătrânire şi ajută la regenerarea celulară;
  • Are efecte diuretice şi laxative;
  • Combate tusea;
  • Tratează astmul şi chisturile ovariene;
  • Are efect anti-cancerigen datorită antocianinei, un antioxidant deosebit de puternic, care protejează organismul împotriva radicalilor liberi;
  • Îmbunătăţeşte digestia şi combate constipaţia şi balonarea.

Citeste si Beneficiile hreanului cu miere. Combinatia perfecta pentru un corp sanatos. ARDE frunze de salvie in fiecare zi! 4 beneficii uluitoare!

Contraindicaţiile consumului de lobodă

Oricât ar fi de sănătoasă şi de delicioasă, loboda nu poate fi consumată de oricine. Asta deoarece conține cantități semnificative de acid oxalic, care nu este recomandat persoanelor care suferă de pietre la rinichi, pietre la vezica biliară sau gută. Persoanele care se confruntă cu aceste afecţiuni trebuie să evite consumul de lobodă.

Cum poţi consuma loboda

Această plantă poate fi consumată în stare proaspătă, în salate, în mâncăruri gătite, sub formă de ceaiuri sau de sucuri. În salate, o poţi combina cu orice fel de legume sau cu alte verdeţuri. Dacă preferi mâncarea gătită, o poţi combina cu spanac, spre exemplu. Infuzia de lobodă curăţă rinichii şi vezica urinară.