Berca cere ca disputele locale să nu mai transferate în comitetele pentru situaţii de urgenţă

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a avertizat, joi, în videoconferinţa cu prefecţii, de la MAI, că intervenţiile trebuie să aibă loc pe plan local, şi că nu vrea să mai vadă disputele de pe plan local transferate în comitetele pentru situaţii de urgenţă.

RomaniaTV.net
16 feb. 2012, 17:14
Berca cere ca disputele locale să nu mai transferate în comitetele pentru situaţii de urgenţă

În cadrul videoconferinţei cu prefecţii care a avut loc la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, ministrul de Interne Gabriel Berca a făcut apel la prefecţi să intervină pe plan local.

„Din punct de vedere legal aveţi toată acoperirea pentru a interveni. Aţi avut câteva disfuncţionalităţi. Nu putem interveni noi de la Bucureşti, trebuie să interveniţi pe plan local. Sper să nu mai avem situaţii dificile dar dacă vor fi vreau să nu mai văd disputele de pe plan local transferate în comitetele pentru situaţii de urgenţă”, a declarat Gabriel Berca.

În cadrul videoconferinţei, prefecţii i-au prezentat ministrului de Interne situaţiile cu care se confruntă.

Prefectul din Brăila, Dumitru Popa, i-a raportat ministrului de Interne că digurile sunt bune, au inspecţia făcută, însă nu există un administrator pentru digurile de la Dunăre, ministrul răspunzându-i că are cunoştinţă de aceste lucruri şi că problemele se vor remedia. El a mai susţinut că în judeţ are probleme cu evacuarea apei de pe câmpuri şi că atunci când zăpada se va topi vor fi afectate aproximativ 268.000 de hectare de teren agricol.

În privinţa fondurilor care urmează a fi alocate ca urmare a fenomenelor meteorologice din ultima perioadă, ministrul Gabriel Berca a declarat că aceşti bani trebuie „transparentizaţi” pentru ca autorităţile locale să nu folosească sumele solicitate în alte scopuri.

Reacţia ministrului a venit ca urmare a unei sesizări primite de la Iaşi în cadrul videoconferinţei, potrivit căreia un primar solicită 100.000 de lei pentru deszăpezirea „unui câmpuleţ”.

„Au sărit calul aproape toţi. Au cerut sume de 5 milioane de lei, sumele să nu fie date la primării, ci să fie cheltuite prin comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă. Un primar solicită 100.000 de lei pentru deszăpezirea unui câmpuleţ”, i s-a raportat ministrului de Interne, acesta subliniind că sumele vor fi date, dar nu în cuantumul „imaginat de autorităţile locale”.