BERD şi-a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei României în 2022 şi în 2023. Avertismentul băncii privind oprirea importurilor de gaze ruseşti

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2022 şi în 2023, după o redresare de 5,9% în 2021, determinată în principal de consumul privat solid, se arată într-un raport publicat marţi de instituţia financiară internaţională.

10 mai 2022, 11:49
BERD şi-a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei României în 2022 şi în 2023. Avertismentul băncii privind oprirea importurilor de gaze ruseşti

Economia României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% anul acesta, comparativ cu o creştere de 2,8% previzionată în martie 2022, şi de 3% anul viitor, faţă de o estimare iniţială a BERD de 4,1%.

Conform BERD, economia a intrat în 2022 cu o poziţie slăbită, PIB-ul înregistrând un declin de 0,1% în ultimul trimestru din 2021, din cauza scăderii investiţiilor şi a încetinirii acumulării stocurilor.

„Accelerarea inflaţiei din semestrul doi din 2021 a pus deja presiune pe firme şi consumatori. În timp ce salariile nete reale s-au redresat temporar la începutul acestui an şi ridicarea restricţiilor a îmbunătăţit încrederea, războiul din Ucraina a sporit dificultăţile legate de inflaţie şi de perturbările din lanţurile de aprovizionare”, se arată în raportul BERD.

Preţurile de consum au crescut în ritm anual cu 10,2% în martie 2022, în pofida plafonării preţurilor energiei. Guvernul a adoptat o serie de măsuri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile şi firmele afectate de război. Astfel, consolidarea fiscală preconizată pentru acest an ar putea fi constrânsă de aceste cheltuieli şi de creşterea economică mai slabă, avertizează instituţia financiară internaţională.

BNR a majorat până în aprilie 2022 rata dobânzii la 3% şi, confruntându-se cu o înăsprire a lichidităţii de la începutul războiului, a intervenit pe piaţa secundară a datoriei suverane pentru a calma pieţele datoriei.

Creşterea economică ar urma să încetinească la 2,5% anul acesta, balanţa riscurilor fiind înclinată în sens negativ, depinzând de evoluţia războiului şi de alte presiuni legate de aprovizionare. În 2023, presiunile inflaţioniste persistente, reducerea cererii şi perturbările din lanţurile de aprovizionare ar urma să limiteze creşterea la un nivel estimat de 3%, se arată în raportul BERD.

Oprirea exporturilor de gaze ruseşti va afecta semnificativ economiile din zona de activitate a BERD

O oprire abruptă a exporturilor de gaze ruseşti ar putea provoca o recădere a economiilor din Europa emergentă, Asia Centrală şi Africa de Nord la nivelul de dinaintea pandemiei, a avertizat marţi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite Reuters.

BERD operează în aproximativ 40 de economii, de la Mongolia la Slovenia şi Tunisia. Majoritatea acestora sunt dependente de gazele ruseşti şi o oprire bruscă a livrărilor ar reduce PIB-ul cu 2,3% anul acesta şi cu 2% anul viitor, conform celui mai recent raport al instituţiei financiare internaţionale.

„Europa discută oprirea achiziţiilor de hidrocarburi din Rusia. Există de asemenea posibilitatea ca Rusia să oprească livrările de gaze”, a declarat economistul şef al BERD, Beata Javorcik, pentru Reuters.

BERD estimează că economiile din regiunea în care operează au înregistrat anul trecut o creştere de 6,7%, după o contracţie de 2,5% în 2020, când pandemia a afectat semnificativ economia mondială şi pieţele financiare.

Oprirea exporturilor de gaze ruseşti ar reprezenta cea mai mare lovitură la adresa economiilor UE cu importuri semnificative de gaze din Rusia şi cu o dependenţă ridicată de gaze în mixul lor energetic, cum ar fi Cehia, Ungaria şi Slovacia, a avertizat Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Citeşte şi: Analiștii economici anunţă cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. Un nou record pentru ROBOR

O oprire bruscă nu reprezintă scenariul de bază al BERD, care se aşteaptă la continuarea livrărilor de gaze. Chiar şi aşa, creşterea economiei va fi acum mult mai redusă faţă de cea estimată de BERD în martie 2022. Economiile din regiunea în care operează BERD ar urma să înregistreze un avans de 1,1% anul acesta, comparativ cu o creştere de 1,7% previzionată în martie 2022, în special în urma declinului peste estimări previzionat în Ucraina.

În urma presiunilor preţurilor, economiile din regiunea în care operează BERD ar urma să înregistreze un avans de 4,7% anul viitor, comparativ cu o expansiune de 5% prognozată în martie 2022.

„Recentele creşteri ale preţurilor energiei şi produselor alimentare se adaugă presiunilor inflaţioniste, care sunt deja ridicate în urma redresării cererii globale, după ridicarea restricţiilor”, se arată în raportul instituţiei financiare internaţionale.

Rata medie a inflaţiei în economiile din regiunea în care operează BERD a atins 11,9% în martie 2022, un nivel înregistrat la finalul lui 2008.

Ucraina ar urma să înregistreze un declin al economiei de 30% în 2022, comparativ cu o scădere de 20% prognozată în martie 2022. PIB-ul Rusiei ar urma să se contracte cu 10% anul acesta şi să stagneze anul viitor.

Turcia, cel mai mare beneficiar al fondurilor BERD, ar urma să înregistreze o creştere de 2% în 2022 şi de 3,5% în 2023.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

Citeşte şi: Creștere puternică a salariului mediu net, în 2022. Cât de mult a scăzut numărul șomerilor după încheierea restricțiilor anti-COVID


loading...
Partenerii noștri