Berlinul îl convoacă pe ambasadorul american în legătură cu spionarea cancelarului Merkel

Ministrul german de Externe l-a convocat pe ambasadorul american, John Emerson, joi după-amiază pentru ca acesta să explice informaţiile care sugerează că serviciile secrete americane au spionat telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel.

RomaniaTV.net
24 oct. 2013, 12:58
Berlinul îl convoacă pe ambasadorul american în legătură cu spionarea cancelarului Merkel

„Este corect că ambasadorul american (John Emerson) a fost convocat în această după-amiază pentru o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, Guido Westerwelle. Cu această ocazie, poziţia Guvernului german îi va fi expusă clar”, a declarat o purtătoare de cuvânt, confirmând informaţiile apărute pe site-ul de Internet al Der Spiegel.

Angela Merkel l-a sunat pe preşedintele Barack Obama, miercuri, pentru a-i cere explicaţii în legătură cu informaţiile potrivit cărora telefonul său mobil a fost interceptat de serviciile secrete americane, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Barack Obama susţine că SUA nu „scotocesc” în e-mailurile americanilor

Obama i-a oferit asigurări că Statele Unite nu interceptează şi nu vor intercepta comunicaţiile sale. Merkel a subliniat că, dacă informaţiile se vor confirma, această situaţie ar fi „total inacceptabilă” şi va afecta „încrederea” între cele două ţări prietene.

Aceste informaţii au provocat reacţii puternice în Germania, unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Statelor Unite, mai ales că Angela Merkel s-a arătat foarte înţelegătoare în privinţa activităţilor de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate americane (NSA) în străinătate, dezvăluite de un fost consultant al NSA, Edward Snowden.

Citeşte şi Preşedintele Băsescu, lăsat cu mâna întinsă de cancelarul Angela Merkel VIDEO

Ministrul german al Apărării, Thomas de Maiziere, a apreciat joi dimineaţa că ar fi foarte „grav” ca aceste informaţii să se confirme.”De ani de zile, eu presupun că telefonul meu este ascultat. Însă în niciun caz nu aş fi crezut vreodată că Statele Unite ar face-o”, a declarat el pentru postul de televiziune public german. „Pentru noi, americanii sunt şi rămân cei mai buni prieteni”, a continuat ministrul german, îndemnând Statele Unite să „pună capăt imediat” acestor practici, în cazul în care ele se confirmă.