Biden vrea limitarea circulaţiei armelor de foc în SUA. Predecesorul său refuzase să examineze interzicerea lor

Preşedintele american Joe Biden îndeamnă Congresul să limiteze circulaţia armelor de foc, la trei ani de la atacul armat în liceul Parkland din Florida care s-a soldat cu 17 morţi, transmite AFP.

15 feb. 2021, 16:02
Biden vrea limitarea circulaţiei armelor de foc în SUA. Predecesorul său refuzase să examineze interzicerea lor
Nikolas Cruz, autorul masacrului de la liceul din Parkland, 2018. FOTO: New York Times

Biden vrea limitarea circulaţiei armelor de foc în SUA. Biden a transmis că Administraţia Prezidenţială nu are de gând să aştepte viitorul atac armat în masă, similar celui de acum trei ani din Florida.

Această administraţie nu va aştepta viitorul atac armat în masă […] Îndemn azi Congresul să promulge reforme de bun simţ cu privire la armele de foc”, a subliniat şeful statului. Joe Biden subliniază că este necesar ”să punem capăt imunităţii producătorilor de armament care pun armament de război pe străzile noastre în deplină cunoştinţă de cauză”.

Biden vrea limitarea circulaţiei armelor de foc în SUA

Biden

solicită ca verificarea antecedentelor cumpărătorilor să fie obligatorie ”la toate vânzările de arme”, să se interzică puştile de asalt şi magaziile de gloanţe de mare capacitate.

Vom promulga aceste legi şi altele care vor salva vieţi”, a anunţat şi Nancy Pelosi, preşedinta camerei reprezentanţilor. Pelosi a promis ”să aducă progresele pe care le reclamă locuitorii din Parkland şi poporul american”.

Democraţii au nevoie de votul a cel puţin zece republicani în vederea adoptării acestor legi, acest lucru fiind dificil de realizat în prezent.

Trump refuzase să examineze interzicerea armelor de foc

Biden vrea limitarea circulaţiei armelor de foc în SUA3
Liceul Marjory Stoneman Douglas, după masacrul din 14 februarie 2018, când au fost ucise 17 persoane

Reamintim că, în 2018, chiar de Valentine’s Day, un tânăr de 19 ani, Nikolas Cruz, a deschis focul în Liceul Marjory Stoneman Douglas, în sud-estul Floridei. 14 liceeni şi trei membri ai personalului au fost ucişi. Ulterior, adolescentul a fost arestat.

Citeste si Mort tras cu sania prin zăpadă până la cimitir din pricina nămeţilor VIDEO

Exclus din şcoală cu an mai înainte, din ”motive disciplinare”, el şi-a putut procura în mod legal o puşcă de asalt semiautomată, cu toate că avea antecedente psihiatrice. Ulterior masacrului, a avut loc o mobilizare fără precedent a liceenilor din Parkland în favoarea unui control mai dur al vânzării de arme de foc. Cu toate astea, Donald Trump a refuzat să examineze interzicerea puştilor de asalt.

Administraţiile americane succesive au fost neputincioase într-o îndiguire a multiplicării atacurilor armate în masă care au loc cu regularitate în şcoli americane, centre comerciale, întreprinderi sai lăcaşuri de cult.