Bilanţ coronavirus 10 ianuarie. O nouă zi cu peste 4.000 de cazuri COVID. Tulpina Omicron se răspândeşte în România

Valul 5 de coronavirus loveşte în plin România. În ultimele zile, mai multe judeţe au intrat în scenariul galben, depăşind incidenţa 2 la mie. Ministrul Sănătăţii avertizează că tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 se va transmite comunitar în România în cel mult două săptămâni.

10 ian. 2022, 13:05
Bilanţ coronavirus 10 ianuarie. O nouă zi cu peste 4.000 de cazuri COVID. Tulpina Omicron se răspândeşte în România

Bilanţ coronavirus 10 ianuarie. Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 10 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 4.104 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2, cu 608 mai puțin decât în ziua anterioară. 239 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Citeşte şi: Alexandru Rafila este categoric: Vaccinarea nu va fi obligatorie în România, dar certificatul Covid ar trebui

În total, până astăzi, 10 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.848.641 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 14.468 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.758.184 de pacienți au fost declarați vindecați.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 319 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.778, cu 213 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 414 persoane, cu 6 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 414 pacienți internați la ATI, 27 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 140 sunt minori, 130 fiind internați în secții, cu 31 mai mult decât în ziua anterioară și 10 la ATI, cu unul mai mult decât în ziua anterioară.

 

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.204.351 de teste RT-PCR și 6.346.205 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 9.001 teste RT-PCR (4.561 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.440 la cerere) și 21.709 teste rapide antigenice.

Cluj, primul judeţ în scenariul roşu. Bucureştiul şi alte cinci judeţe sunt în scenariul galben

Clujul este primul judeţ care intră în scenariul roşu, având luni o incidenţă de 3.44 la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 440 de noi cazuri COVID-19 în Cluj.

Incidenţa COVID în Capitală a ajuns luni la 2.57 la mia de locuitori, în creştere faţă de ziua precendentă când a fost 2.17/1000, potrivit DSP Bucureşti. În ultimele 24 de ore în Bucureşti au fost raportate 729 de noi infectări.

Citeşte şi: Dr. Amin Zahra anunţă din nou cazuri cutremurătoare: „Soţia, la ATI după 5 minute de la moartea soţului”

Bilanţ coronavirus 10 ianuarie. De asemenea, au fost raportate 16 decese. Nu sunt raportate decese anterioare.

Până astăzi, 59.027 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 09.01.2022 (10:00) – 10.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 16 decese (9 bărbați și 7 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Brăila, Dolj, Gorj, Prahova, Satu Mare, Sibiu și Timiș.

Dintre cele 16 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 50-59 ani, 2 la categoria de vârstă 60-69 ani, 7 la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 la categoria de vârstă peste 80 ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

Din totalul de 16 pacienți decedați, 2 au survenit la persoane vaccinate, grupele de vârstă 60-69 ani și 70-79 ani, având comorbidități asociate.

 

Masca medicală sau FFP2 obligatorie pe stradă, dar şi la interior

Purtarea măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, devine obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
Sunt exceptate următoarele categorii de persoane:
a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Citeşte şi: Stare de alertă de sâmbătă: Amendă de 2.500 de lei pentru cei care poartă mască textilă

Competiţii sportive cu mai puţini spectatori 

Organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, va putea fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 30% din
capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție.

Restricţii la cinematografe, spectacole sau festivaluri 

Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise să fie permisă în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.

De asemenea, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale vor fi permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 500 de persoane, în intervalul orar 5,00-22,00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție.

Organizarea și desfășurarea de cursuri, inclusiv cele de formare profesională care necesită activități practice, workshop-uri și conferințe, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, să fie permisă doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 100 de persoane, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de sănătate publică.

Mai puţini clienţi la sălile de fitness sau la piscină

Activitatea cu publicul a operatorilor economici în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, va fi permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între
persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare să fie permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc va fi permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00.

Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri să fie permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00.

Acces restricţionat la târguri

Activitatea târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor, să fie permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale.