BILANŢ CORONAVIRUS SPANIA: 838 de morţi în 24 de ore

Aproape 900 de moţi şi în Spania într-o singură zi, bilanţulş devine comparabil cu cel din Italia, ţara unde coronavirusul a făcut cele mai multe decese.

29 mart. 2020, 09:34
BILANŢ CORONAVIRUS SPANIA: 838 de morţi în 24 de ore

Spania a înregistrat 838 de decese din cauza coronavirusului în 24 de ore, un nou bilanţ grav cotidian, după ce sâmbătă au fost 832, totalul ajungând la 6.528, potrivit cifrelor publicate duminică de Ministerul Sănătăţii, anunţă AFP.

Numărul de cazuri confirmate a ajuns la 78.797, o progresie de 9,1% într-o zi, în a doua ţară cea mai îndoliată din cauza Covid-19, care va înăspri regulile de izolare.

„Aceste măsuri vor reduce mişcarea şi mai mult a populaţiei dar va reduce şi riscul de infectare şi ne va permite să deblocăm unităţile sanitare”, a declarat premierul Pedro Sanchez într-o alocuţiune televizată, sâmbătă seară.

Numărul persoanelor vindecate a crescut cu 19,7% în 24 de ore, ajungând la 14.709.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat suspendarea oricărei activităţi economice neesenţiale timp de cel puţin două săptămâni, după ce în ultimele 24 de ore Spania a înregistrat un record de 832 de decese provocate de noul coronavirus, astfel că totalul acestora a ajuns la 5.690, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Toţi salariaţii din activităţile neesenţiale vor trebui să rămână acasă în următoarele două săptămâni”, respectiv până pe 9 aprilie inclusiv, când începe weekendul Paştelui catolic, a precizat Sanchez. Sunt considerate activităţi esenţiale în special sectoarele sanitar, alimentar şi energetic.

 

Măsura mai trebuie aprobată duminică de un consiliu de miniştri extraordinar şi este adoptată după modelul Italiei, care, tot după un record zilnic de decese, a recurs cu o săptămână în urmă la o decizie asemănătoare.

Obiectivul este reducerea suplimentară a mobilităţii pentru a diminua şi mai mult posibilitatea răspândirii virusului, spaniolii fiind deja obligaţi de la jumătate lunii martie să respecte reguli foarte stricte de distanţare socială. În cadrul măsurilor de izolare a populaţiei, spaniolii nu au voie să-şi părăsească domiciliul decât pentru cumpărături de primă necesitate, pentru a merge la serviciu dacă telemunca nu este posibilă sau pentru a-şi plimba animalul de companie.

În pofida acestor reguli, în Spania numărul deceselor provocate de noul coronavirus a crescut de la o zi la alta, iar până acum premierul Sanchez se împotrivise instituirii restricţiilor mai severe adoptate sâmbătă, el temându-se de efectele lor economice.