Bilanţ vaccinare 13 iulie. Tot mai puţini români se vaccineză împotriva coronavirusului

Bilanţ vaccinare 13 iulie. Potrivit ultimelor date anunţate marţi de CNCAV, tot mai puţini români aleg să se vaccineze împotriva coronavirusului. În ultimele 24 de ore au fost imunizate sub 15.000 de persoane.

13 iul. 2021, 18:44
Bilanţ vaccinare 13 iulie. Tot mai puţini români se vaccineză împotriva coronavirusului
Bilanţ vaccinare 13 iulie. Tot mai puţini români se vaccineză împotriva coronavirusului

Bilanţ vaccinare 13 iulie. Conform CNCAV, în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 14.608 români. Dintre aceştia, 9.007 au primit prima doză, iar 5.601 pe cea de-a doua. De asemenea, au fost raportate 9 reacţii adverse.

Bilanţ vaccinare 13 iulie

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 13 iulie a.c., ora 17.00, este următoarea:

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 9 reacții adverse, două de tip local și 7 de tip general, iar de la începutul campaniei, în decembrie 2020, au fost raportate 16.687 reacții adverse.

CNCAV precizează că 60 reacții adverse sunt în curs de investigare.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă spulberă mitul potrivit căruia vaccinarea anti-covid afectează fertilitatea: „Lucrurile nu stau deloc aşa”

„Din cauza faptului că descărcarea datelor din platforma RENV pentru ultimele 24 ore, respectiv pentru întreaga perioadă a campaniei de vaccinare, nu se poate realiza simultan şi instantaneu, apar diferenţe privind numărul de doze administrate în ultimele 24h. În intervalul de descărcare a datelor sunt înregistrate dozele administrate în această perioadă scurtă de timp”, a precizat CNCAV.

Reamintim că de la debutul campaniei de vaccinare în România, 4.836.953 de persoane au fost vaccinate, dintre care 4.672.572 cu ambele doze.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi, 13 iulie,  51 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 , fiind efectuate peste 27.650 de teste. De asemenea, 4 persoane infectate cu coronavirus au murit.

Până astăzi, 13 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.081.326 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.046.447 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 34.233 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Valeriu Gheorghiţă, anunţ despre revenirea la obligativitatea măştii

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare susţine că strategia este de a creşte numărul celor vaccinaţi cu scemă completă.

„Ne vom întoarce la masca de protecție atunci când va veni valul patru?“. Trebuie să purtăm masca în zonele aglomerate unde riscul de infectare este mare, spune medicul. „Acum s-a renunțat la obligativitatea ei, dar nu înseamnă că nu trebuie să o purtăm când intrăm în zone aglomerate, unde expunerea la persoane e crescută, iar riscul de infectare e mare“, a explicat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă, sfaturi de protecţie împotriva variantei contagioase Delta. Ce spune de tulpina Epsilon

Totuși, medicul spune că este dificil de stabilit care va fi situația în viitor, în cazul în care va apărea valul patru.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a explicat că strategia este ca tot mai mulţi oameni să se vaccineze cu schema completă pentru COVID-19, în detrimentul vaccinării cu cea de-a treia doză a celor deja vaccinaţi.

”Faptul că se depun datele ştiinţifice care atestă siguranţa şi eficacitatea unei a treia doze de vaccin, administrată conform datelor prezentate de compania Pfizer, administrarea celei de-a treia doze la şase luni este un aspect. Ştim că avem date de siguranţă şi avem date de imunigenitate şi eficacitate. Dar asta nu înseamnă că această măsură trebuie adoptată ca politică de vaccinare. Sigur că se adoptă o astfel de măsură atunci când datele de zi cu zi îţi arată o scădere a eficienţei vaccinurilor, dar nu este cazul în acest moment pentru niciuna dintre variantele virale. Chiar dacă numărul de cazuri este în creştere, afectează în mod deosebit populaţia nevaccinată şi acolo unde rata de acoperire vaccinală este crescută, numărul de decese nu a crescut”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Digi24.