Valeriu Gheorghiţă, sfaturi de protecţie împotriva variantei contagioase Delta. Ce spune de tulpina Epsilon

Trecerea prin coronavirus nu ne protejează de o infectare cu tulpina Delta, anunţă Valeriu Gheorghiță, deşi ultimele studii, citate de Alexandru Rafila, susţin contrariul.

06 iul. 2021, 15:18
Valeriu Gheorghiţă, sfaturi de protecţie împotriva variantei contagioase Delta. Ce spune de tulpina Epsilon

Valeriu Gheorghiţă subliniază că trecerea prin boală nu ne protejează de infecția cu tulpina Delta. „Există un procent de scăpare de sub protecția anticorpilor care apar după boala naturală între 20 și 50 la sută. Practic avem un risc de 20-50 la sută să ne reinfectăm cu varianta Delta dacă avem istoric de trecere prin boala”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

„În perioada următoare este cât se poate de clar faptul că trebuie să avem grijă la respectarea măsurilor pe care deja le știm de prevenție: mască de protecție, igiena mâinilor, respectarea distanțării fizice, aerisirea încăperilor și evitarea acelor zone aglomerate”, a mai precizat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiţă explică de ce NU este recomandat să combinăm vaccinurile care folosesc tehnologie diferită

„Varianta Epsilon, după cum știm, este încadrată ca o variantă de interes și nu este o varinată de îngrijorare. Sunt doar patru variante de îngrijorare. Se punea problema la această variantă de o reducere a activității neutralizante a anticorpilor obșinuți prin vaccinare , este o reducere a anticorpilor a activității neutralizante modestă. Atâta vreme cât avem circulație intensă a viruslului în rândul populației există această probabilitate de adaptare a virusului și de a acumula noi mutații, care pot sa-l facă mai transmisibil, mai contagios, mai agresiv și pot să-i confere acele capacități de a nu mai fi suficienet de bine acoperit de protecția vaccinurilor”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Alexandru Rafila îl contrazice pe Valeriu Gheorghiţă: „O persoană care şi-a făcut două doze de vaccin după infecţie s-ar putea să aibă o imunitate durabilă toată viaţa”.

„Eu personal vă spun că am trecut prin infecţie în luna decembrie, mi-am şi dozat anticorpii, am văzut că încep să scadă. La trei luni după infecţie m-am vaccinat, nu am aşteptat foarte mult să văd până unde scad şi m-am vaccinat, acum am un titru bun de anticorpi şi am citit chiar de curând articole care demonstrează că o persoană care şi-a făcut două doze de vaccin după infecţie s-ar putea să aibă o imunitate durabilă toată viaţa. (…) Dacă ar fi nevoie să ne vaccinăm cu a treia doză sau nu, adică pentru cei care deja au trecut prin boală, e mai puţin probabil să fie necesar”, a transmis Rafila, la Prima TV.

Doar 0,1% dintre românii vaccinați cu ambele doze s-au infectat cu SARS CoV 2 de la debutul campaniei de imunizare din România, potrivit lui Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Valeriu Gheorghiță a declarat marți că în România circulă informații false și că numărul persoanelor infectate după vaccinare este mic.

„23.814 persoane sau 0,5% din totalul persoanelor vaccinate cu minimum o doză au avut un test pozitiv. Mediana timpului scurs de la administrarea primei doze până la testul pozitiv este de 13 zile. În ceea ce privește persoanele vaccinate cu schema completa care au fost depistate cu infecție de la debutul campaniei de vaccinare până pe 4 iulie, 4.990 persoane sau 0,1% din totalul persoanelor vaccinate cu doza 2 au fost testate pozitiv”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Șeful campaniei de vaccinare a mai spus vaccinurile scad riscul de infectare de 20 de ori. „Trebuie să înțelegem că eficacitatea vaccinurilor, în mod deosebit dacă facem referire la vaccinurile pe bază de ARN mesager care sunt cele mai folosite în România, au procente de peste 95%. Ceea ce înseamnă, pe înțelesul tuturor, că vaccinurile scad riscul de infectare de cel puțin 20 de ori”, a precizat Gheorghiță. Potrivit studiilor, aproximativ 5% dintre persoane nu dezvoltă anticorpi în urma infectării sau după vaccinare.

Alexandru Rafila anunţă ce români ar putea să aibă deja IMUNITATE PE VIAŢĂ împotriva Covid
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că CNCAV încurajează vaccinarea cu ambele doze atunci când este vorba de vaccinul de la compania Oxford/ AstraZeneca, precizând că excepţiile sunt în cazul în care o persoană manifestă tromboză cu trombocitopenie după prima doză sau şoc anafilactic.