Bilanţ vaccinare 17 ianuarie: Doar aproape 17.000 de imunizări deşi Omicron a pus stăpânire pe marile oraşe din România

Deşi tulpina Omicron de coronavirus a devenit dominantă în România, fiind foarte răspândită la nivelul marilor oraşe din România, românii nu se înghesuie să se imunizeze.

17 ian. 2022, 17:28
Bilanţ vaccinare 17 ianuarie: Doar aproape 17.000 de imunizări deşi Omicron a pus stăpânire pe marile oraşe din România

Bilanţ vaccinare 17 ianuarie. Deși varianta Omicron este considerată, aparent, mai blândă comparativ cu Delta, reprezentanții MedLife anticipează o creștere a spitalizărilor și a numărului de pacienți internați la ATI în următoarea perioadă, în legătură directă cu numărul mare de infectări pe care România îl va înregistra.

 

Cu toate acestea, românii se vaccinează în număr foarte mic. În ultimele 24 de ore, doar 16963 de doze de vaccin au fost administrate în România. Cei mai mulţi, adică 9516 persoane, au făcut doza booster. Doar 4.438 de persoane s-au vaccinat cu prima doză, în condiţiile în care 7.922.974 de români s-au vaccinat cu schema completă, iar 2.236.933 au şi doza a treia, doza booster.

Citeşte şi: Florin Cîţu, sarcastic după explozia infectărilor COVID: „Acest val trebuia gestionat altfel, dar este opinia mea de economist”

Din 27 decembrie 2020 până în prezent, în România au fost administrate 16.215.796 de doze de vaccin anti-COVID.

Citeşte şi: Cum faci diferența dintre o răceală și Omicron. Iată simptomele de care nu știai până acum și care te pot păcăli ușor

Bilanţ vaccinare 17 ianuarie. Tulpina Omicron a pus stăpânire pe marile oraşe din România. Medlife: Alte 274 de suspiciuni de Omicron dintr-un nou lot de 349 de probe analizate

Tulpina Omicron a devenit dominantă în România. Un nou lot de 349 probe COVID pozitive a fost analizat de echipa de cercetare MedLife prin metoda pre-screening PCR. Dintre acestea, 274 (79%) prezintă suspiciune de infectare cu tulpina Omicron și urmează să fie secvențiate în vederea unei confirmări ferme.

Astfel, potrivit reprezentanților companiei, din 349 probe analizate săptămâna trecută, 274 prezintă suspiciune de infectare cu noua tulpină, ceea ce reprezintă o pondere de 79% din lotul analizat. Ponderea cea mare de cazuri suspecte analizate per județ vine din Cluj (96% ), urmată de Timișoara (73%) și București / Ilfov (72%). Au mai fost identificate cazuri suspecte în județele Gorj, Alba, Bistrița Năsăud, Maramureș și Satu Mare.

Mai mult decât atât, MedLife a anunțat că toate cele 137 de cazuri suspecte identificate săptămâna trecută în urma evaluării pre-screening au fost confirmate cu noua tulpină în urma secvențierii.

Deși varianta Omicron este considerată, aparent, mai blândă comparativ cu Delta, reprezentanții MedLife anticipează o creștere a spitalizărilor și a numărului de pacienți internați la ATI în următoarea perioadă, în legătură directă cu numărul mare de infectări pe care România îl va înregistra.