Bilanţ vaccinare 28 ianuarie 2021. Peste 75.000 de români s-au imunizat cu două doze

Bilanţ vaccinare 28 ianuarie 2021. Numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 începând cu data de 27 decembrie 2020 a ajuns la 609.396. În acelaşi interval, au fost înregistrate 96 de reacţii adverse comune şi minore, alte două reacţii fiind în curs de investigare.

28 ian. 2021, 18:18
Bilanţ vaccinare 28 ianuarie 2021. Peste 75.000 de români s-au imunizat cu două doze

Bilanţ vaccinare 28 ianuarie 2021.Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, joi, că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 38.692 de persoane, din care 17.775 au primit cea de-a doua doză. În acelaşi interval au fost înregistrate 96 de reacţii adverse comune şi minore, alte două reacţii fiind în curs de investigare.

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 28 ianuarie, ora 17.00, este următoarea:

Bilanţ vaccinare 28 ianuarie 2021. Număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore): 38.692, la un număr de 38.692 persoane din care:

– 20.917 persoane vaccinate cu 1 doză;

– 17.775 persoane vaccinate cu 2 doze.

Bilanţ vaccinare 28 ianuarie 2021 2. Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020): 609.396, la un număr de 534.346 persoane din care:

– 459.296 persoane vaccinate cu 1 doză;

– 75.050 persoane vaccinate cu 2 doze.

Bilanţ vaccinare 28 ianuarie 2021 3. Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 96 reacții comune și minore, din care:

– 15 reacții de tip local;

– 81 reacții generale.

Bilanţ vaccinare 28 ianuarie 2021 4. Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 1.480 reacții comune și minore, din care:

–   418 reacții de tip local cu durere la locul injectării;

Poţi alege vaccinul cu care să te imunizezi împotriva Covid-19? Răspunsul directorului DSU
–   1.062 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

* Menționăm că 2 reacții adverse sunt în curs de investigare. Precizăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

Accesați comunicatele oficiale legate de vaccinare AICI.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2.901 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 90 de decese.. Numărul pacienţilor internaţi la ATI este 989.

Ministerul Sănătăţii lansează, joi, o broşură cu informaţii utile cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, pentru a veni în sprijinul medicilor de familie şi al medicilor curanţi. Documentul răspunde la 30 de întrebări referitoare la vaccinarea celor cu alergii şi a pacienţilor cu diferite boli grave.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, întrebările la care se răspunde în broşură au fost primite din partea medicilor şi vizează inclusiv eficienţa vaccinului, siguranţa vaccinării pentru persoanele cu boli cronice, autoimune sau cancer şi contraindicaţiile la vaccinare pentru pacienţii cu diverse patologii.

“Medicii de familie şi medicii curanţi sunt vitali pentru o campanie de vaccinare reuşită. Ei sunt cei mai aproape de pacienţi şi îi pot ajuta să ia decizii informate. Opiniile comisiilor de specialitate care au contribuit la această broşură confirmă că vaccinarea este sigură, eficientă şi este calea prin care împreună putem să oprim pandemia. Materialul medical este redactat în colaborare cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii. Credem că va fi un sprijin pentru medicii care primesc întrebări despre vaccinare de la pacienţi sau care chiar ei au întrebări la care nu au găsit răspunsuri”, a declarat dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Documentul reiterează informaţiile cu privire la persoanele incluse în a doua etapă de vaccinare şi modul în care acestea se pot programa la vaccinare.

De asemenea, broşura explică medicilor de familie cum se pot înregistra pe platformă şi care sunt toţi paşii de urmat pentru a programa pacienţii.

Una dintre întrebări la care răspns specialiştii MS este ”Cât durează imunitatea după vaccin?”.

”Este încă prea devreme pentru a putea estima durata protecţiei oferite de vaccinarea împotriva COVID-19. Titrul de anticorpi măsurat la persoanele vaccinate în studiile clinice a fost peste media celui măsurat la persoane trecute prin boală şi este de aşteptat ca protecţia oferită de vaccin să dureze cel puţin la fel de mult că cea de după infecţia cu SARS-CoV-2 dar fară riscurile asociate dezvoltării bolii. Durata protecţiei este încă evaluată în curs de evaluare în studiile clinice”, transmis specialiştii.

O altă chestiune abordată se referă la ”Cine garantează că vaccinurile sunt ţinute la temperatura corectă?”.

”În momentul livrării vaccinurilor în centrele de stocare, persoanele responsabile de primirea lor verifică integritatea. Vaccinurile sunt transportate în cutii speciale de refrigerare cu data-logger (monitorizarea continuă a temperaturii) iar datele de monitorizare pentru toate transporturile sunt arhivate pe termen lung. De asemenea, în centrele de vaccinare fiecare frigider de stocare este prevăzut cu termomentru pentru monitorizarea temperaturii”, se mai arată în broşură.

Broşura va fi trimisă către medicii de familie şi poate fi descărcată pe pagina web a Ministerului Sănătăţii, la adresa http://www.ms.ro/brosura-medici-vaccinarea-covid-19-ms/.

La conceperea broşurii au contribuit Comisia de alergologie şi imunologie clinică, Comisia de oncologie, Comisia de hematologie, Comisia de endocrinologie, Comisia de cardiologie şi Comisia de dermatovenerologie ale Ministerului Sănătăţii.