Bilanţul atacului sinucigaş din Kabul creşte semnificativ: 53 de victime, dintre care 46 de fete şi femei

Atentatul sinucigaş comis vineri într-un centru educaţional din Kabul s-a soldat cu cel puţin 53 de morţi, dintre care 46 erau fete şi tinere femei, potrivit unui nou bilanţ comunicat luni de Misiunea de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Afganistan (MANUA).

03 oct. 2022, 21:25
Bilanţul atacului sinucigaş din Kabul creşte semnificativ: 53 de victime, dintre care 46 de fete şi femei

Atentat la Kabul. „Cincizeci şi trei de morţi, (dintre care) cel puţin 46 de fete şi tinere femei. 110 de răniţi. Echipa noastră pentru drepturile omului continuă să documenteze crima: să verifice faptele şi să stabilească datele fiabile pentru a contracara dezminţirile şi revizionismul”, a anunţat misiunea pe contul său de Twitter.

Vineri, un atentat sinucigaş – deocamdată nerevendicat – a fost comis într-o instituţie care pregăteşte viitori studenţi pentru examenele de admitere la facultate, situat într-un cartier din Kabul unde locuieşte minoritatea şiită hazara.

Autorităţile talibane au continuat luni să furnizeze acelaşi bilanţ de 25 de morţi şi 33 de răniţi în urma acestui atac.

La sfârşitul săptămânii trecute, manifestaţii sporadice ale femeilor au avut loc la Kabul şi în alte oraşe din Afganistan, pentru a denunţat atentatul. Aceste iniţiative au fost imediat zădărnicite de forţele talibane, care au tras de mai multe ori focuri de armă în aer pentru a dispersa manifestanţii.

Citeşte şi: Reacţia Kremlinului după îndemnul lui Kadîrov ca Rusia să folosească arme nucleare de mică putere în Ucraina: „În momente dificile, emoţiile trebuie excluse”

Educaţia fetelor este o problemă extrem de sensibilă în Afganistan, ţară majoritar sunită. Talibanii au interzis învăţământul secundar pentru fete. În schimb, studente sunt admise la universităţi, chiar dacă numărul lor ar urma să se reducă în timp, din cauza interdicţiei de a studia la colegiu şi liceu.

De asemenea, talibanii consideră comunitatea hazara „nelegiuită”, iar organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului i-au acuzat adesea că iau această comunitate drept ţintă.

Ramura regională a grupării jihadiste Stat Islamic, SI-K, care în trecut a revendicat mai multe atacuri împotriva minorităţii hazara, îi consideră de asemenea pe aceştia din urmă drept „eretici” şi se opune educaţiei fetelor.

Citeşte şi: Armata americană, atac aerian inopinat. Liderul al-Shabaab a fost ucis pe loc