Bilanţul Comandamentului Estival 2023: amenzi de 5 milioane de lei şi peste două tone de alimente confiscate

Comandamentul Sezon Estival 2023 al ANSVSA a ajuns la final și în urma controalelor 471 de unități au primit amenzi în valoare de 4.962.200 de lei.

05 sept. 2023, 20:20
Bilanţul Comandamentului Estival 2023: amenzi de 5 milioane de lei şi peste două tone de alimente confiscate

În perioada 26.06 – 03.09.2023, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2023, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare.

Astfel, au fost verificate 2.245 de unități localizate în cele 6 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Costineşti, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirgiol, Mangalia și Constanța, potrivit sitului instituţiei.

În urma controalelor s-au constatat deficienţe cu privire la:

– comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorifcare a produselor alimentare;

Citeşte şi: Averile miniștrilor din Guvernul Ciolacu. Alina Gorghiu deține bijuterii în valoare de 83.000 de euro, iar bărbații se arată mai interesați de giuvaiere decât doamnele

– depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

– lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost sancţionate contravenţional 471 de unități, cu amenzi în valoare de 4.962.200 de lei. De asemenea, au fost emise 22 de ordonanțe de interzicere a activității, 11 ordonanțe de suspendare a activității și 9 avertismente.

Au fost confiscate și direcționate către unități de neutralizare produse alimentare, în cantitate totală de 2.125 de kg. (carne de vită, carne de pui, pește, produse din pește și ouă, înghețată).

Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor împreună cu instituţiile partenere, au efectuat controale la festivaluri, la manifestări culturale cu specific gastronomic, la festivităţile prilejuite de ziua Marinei Române şi în toate unităţile de alimentaţie publică, reușind să realizeze dezideratul propus, 0 toxiinfecţii alimentare.

Citeşte şi: Câte de multe calorii au pufuleții. Află dacă sunt permiși atunci când ții o cură de slăbire. Nu o să îți vină să crezi ce zic nutriționiștii