Bilanţul Ministerului Mediului pe 2011: Performanţe deosebite la Fondul pentru Mediu

Ministrul László Borbély a prezentat marți, 20 decembrie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă, bilanţul Ministerului Mediului şi Pădurilor pentru anul 2011.

RomaniaTV.net
21 dec. 2011, 16:15
Bilanţul Ministerului Mediului pe 2011: Performanţe deosebite la Fondul pentru Mediu

„Pentru prima dată după mulți ani, am putut aloca 66% din banii destinați pentru investiții  în primul semestru al acestui an”, a spus ministrul cu privire la bugetul instituției.

Ministerul Mediului și Pădurilor a beneficiat, în 2011, de un buget în valoare de 2.007.025.000 lei, din care 1.146.866.000 lei reprezintă suma alocată pentru cheltuieli de investiţii.

Am înregistrat performanțe deosebite la Fondul pentru Mediu, unde am alocat contracte pentru economia verde în valoare de circa 3 miliarde de lei, de 3 ori cât bugetul Ministerului pentru investiții”, a subliniat László Borbély.

Referindu-se  la programele derulate prin Administrația Fondului pentru Mediu, ministrul a apreciat că ultimii doi ani s-au remarcat printr-o adevărată explozie în ceea ce privește noi programe și fonduri alocate în acest domeniu. Prin programul”Rabla” au fost scoase din uz, în ultimii doi ani, peste 300.000 de mașini cu o vechime  mai mare de 10 ani. Pe baza tichetelor au fost achiziționate  98.766 de mașini noi, din care 41.661 din industria autohtonă.

În ceea ce privește Casa Verde pentru persoane fizice, László Borbély a anunţat că „programul s-a dovedit a fi un succes, în ciuda opiniilor unora, atunci când l-am pornit, că nu va avea impact în rândul cetățenilor. În anul 2011 au fost aprobate 16.146 de dosare din cele  depuse în 2010, în valoare totală de 97.175.872,13 lei, iar în 2011 au fost depuse alte 23.938 de dosare. Vom continua acest program și anul viitor, cu sume importante”, a mai spus ministrul Mediului şi Pădurilor.

Cu privire la lucrările de prevenire şi înlăturare a efectelor inundaţiilor, László Borbély a menţionat că au fost alocate 992.570.575,73 lei, sumă care a asigurat finanţarea a 360 de obiective de investiţii. Tot pentru infrastructura de apărare împotriva inundațiilor, în cursul anului 2011 au fost semnate  şi două contracte de finanţare prin  POS Mediu, cu o valoare totală de peste 300 de milioane lei. ”Putem spune, fără rezerve, că în ultimii 2 ani s-au alocat cele mai mari resurse financiare din ultimii 20 ani pentru punerea în siguranţă a lucrărilor de apărare existente, avariate de viiturile din anii anteriori şi pentru unele lucrări noi în zonele cele mai critice”, a ținut să precizeze László Borbély.

La categoria nemulţumiri, ministrul László Borbély a menţionat în primul rând absorbţia fondurilor europene: ”Chiar dacă nu noi suntem implicați în implementarea proiectelor, ci autorităţile publice locale, sunt nemulțumit. Totuși, anul 2011 a fost caracterizat de o creştere considerabilă a numărului de proiecte aprobate, respectiv de la 160 la sfârşitul anului 2010 la 289 în prezent, şi în mod evident de creşterea valorii plăţilor efectuate către beneficiari. Astfel, valoarea prefinanţării s-a majorat de 1,8 ori, în timp ce plăţile către beneficiari au crescut de 3,7 ori”.

O altă problemă este cea a defrişărilor şi a furturilor de material lemnos din păduri, domeniu pentru care a crescut numărul controalelor efectuate  împreună cu Poliţia şi Jandarmeria. În 2011 au fost efectuate 79.923 acţiuni de control și au fost formulate 2.494 sesizări penale. ”Sper că modificarea Codului Silvic, care este acum în Parlament, prin care furtul a peste 1m3 de material lemnos va deveni infracțiune, față de 5m3 cât este în prezent, va determina reducerea acestui tip de infracțiune”, a reiterat ministrul Mediului și Pădurilor.

Tot la categoria nemulțumiri, ministrul a inclus și suspendarea României de la tranzacționarea certificatelor de CO2, dar a menționat că este optimist în ceea ce privește reluarea acestei activități în martie 2012: ”În noiembrie a avut loc cea de a III-a audiere în fața Comisiei constituite în acest caz, iar membrii Comisiei au apreciat progresele realizate şi au informat partea română că, dacă studiile și reglementările necesare vor fi finalizate, nu mai există motive pentru a menține suspendarea. Astfel că, cel mai probabil în martie 2012, aceasta ar putea fi ridicată și România va putea tranzacționa din nou certificate.”

László Borbély a mai anunţat că luni, 19 decembrie 2011, la Nairobi s-a decis ca Ministrul Mediului și Pădurilor din România să preia funcția de vicepreședinte în consiliul director al UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Protecția Mediului), instituție care pregătește toate materialele pentru Rio +20. ”Este foarte important să fim acolo unde se iau deciziile la nivel înalt. Și pentru România este o mare realizare să fie acolo”, a subliniat Borbély.