Bilanţul morţilor lăsaţi în urmă de super-taifunul Rai a ajuns la 375, în Filipine. Situaţia este disperată, sute de mii de oameni au nevoie de apă potabilă şi hrană

Taifunul Rai, cel mai puternic care a lovit statul Filipine în acest an, a făcut cel puţin 375 de victime şi a devastat regiuni întregi, iar aprovizionarea cu apă potabilă şi alimente a devenit tot mai urgentă în cursul zilei de luni.

20 dec. 2021, 17:49
Bilanţul morţilor lăsaţi în urmă de super-taifunul Rai a ajuns la 375, în Filipine. Situaţia este disperată, sute de mii de oameni au nevoie de apă potabilă şi hrană

Reprezentanţii filialei din Filipine a Crucii Roşii vorbesc despre un „carnaj total” la nivelul zonelor de coastă, după trecerea taifunului Rai. Acest ciclon tropical a smuls acoperişuri, a dezrădăcinat copaci, a doborât stâlpi de electricitate, a demolat locuinţe din lemn şi a inundat mai multe sate.

Situaţia noastră este atât de disperată!„, a declarat Ferry Asuncion, un vânzător stradal din Surigao, un oraş grav afectat de taifun. Oamenii de aici au nevoie „de apă potabilă şi de hrană”, a adăugat el.

Cel puţin 375 de persoane au fost ucise, peste 500 au fost rănite şi alte 56 sunt date dispărute după trecerea devastatorului taifun Rai peste regiunile meridionale şi centrale ale arhipelagului filipinez, potrivit Poliţiei naţionale, citate de AP.

Alte 380.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele joi, cu puţin timp înainte ca taifunul să atingă uscatul în regiunile centrale ale ţării.

Citeşte şi Furtuna tropicală Conson a lăsat în urmă 14 morţi, în Filipine. Ţara e ameninţată acum de rafalele de 230 km/oră ale taifunului Chanthu VIDEO

Această furtună deosebit de violentă a reamintit de „super-taifunul” Haiyan, care s-a abătut asupra arhipelagului asiatic în 2013. Acel ciclon, cel mai distrugător înregistrat vreodată în Filipine, a făcut peste 7.300 de morţi şi dispăruţi.

Taifunul Rai a ajuns relativ târziu în Filipine în acest an, în condiţiile în care sezonul cicloanelor tropicale se întinde, în general, din iulie până în octombrie.

Filipine dispune de un sistem de gestionare a catastrofelor naturale care îi avertizează pe rezidenţi în legătură cu apropierea unei furtuni, fapt ce le permite populaţiilor ameninţate să se refugieze în centre de evacuare înainte ca ciclonul să atingă uscatul.

Citeşte şi Cutremur cu magnitudinea 7,2 în Filipine. USGS a lansat alertă de tsunami

Noul taifun a lovit mai ales sectorul turismului, care întâmpina deja dificultăţi majore în tentativele sale de redresare după pandemia de COVID-19.

Una dintre insulele cele mai grav afectate de taifunul Rai este Bohol – cunoscută mai ales pentru tarsierii săi, un mamifer lemurian prezent în arhipelag -, unde cel puţin 94 de persoane au murit, potrivit guvernatorului local Arthur Yap, care actualizează bilanţul victimelor pe pagina sa de Facebook.

Distrugeri importante au fost constatate şi pe insulele Siargao, Dinagat şi Mindanao, cele mai afectate în cursul zilei de joi, când vânturile au bătut cu viteze de 195 de kilometri pe oră. „Insulele Dinagat au fost complet devastate„, a declarat duminică Jeffrey Crisostomo, directorul pentru presă din acea provincie, unde au fost înregistrate 14 victime.

Un mesaj S.O.S. a fost scris pe o stradă din oraşul turistic General Luna de pe insula Siargao, unde practicanţii de surfing şi turiştii au sosit în număr mare înainte de Crăciun. „Nu mai avem apă, ne confruntăm cu o penurie de apă, în prima zi au existat jafuri în cartierul nostru„, a declarat Marja O’Donnell, proprietara unui complex hotelier din Siargao, pentru filiala din Filipine a postului de televiziune CNN.

Comunicaţiile din mai multe zone ale regiunilor afectate au fost întrerupte, făcând încă şi mai dificile eforturile echipajelor de salvare. A fost întreruptă şi alimentarea cu electricitate, afectând funcţionarea staţiilor de pompare cu apă potabilă şi a distribuitoarelor automatizate de bilete.

Mii de militari, poliţişti, angajaţi ai Gărzii de Coastă şi pompieri au fost trimişi în zonele afectate pentru a distribui alimente, apă şi produse medicale. Autorităţile filipineze au trimis şi utilaje pentru degajarea străzilor blocate de stâlpii de electricitate şi copacii prăbuşiţi pe carosabil.

Însă unii dintre supravieţuitori se plâng din cauza reacţiei guvernamentale, pe care nu o consideră la înălţimea aşteptărilor populaţiei. „Nimeni nu se arată pe aici, nu ştiu unde sunt politicienii şi candidaţii la alegerile de anul viitor„, a declarat Levi Lisondra, un pensionar din Surigao City, un oraş din extremitatea nordică a insulei Mindanao.

Preşedintele Rodrigo Duterte s-a deplasat în unele dintre zonele afectate sâmbătă şi a promis un fond de ajutorare în valoare de 2 miliarde de pesos (35 milioane de euro).

Filipine, una dintre ţările cele mai expuse în faţa riscurilor generate de schimbările climatice, se confruntă cu aproape 20 de furtuni tropicale şi taifunuri în fiecare an, care distrug recolte, clădiri şi infrastructuri în multe regiuni ale sale.