Bill Gates a lansat un fond destinat încurajării tehnologiei verzi

Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, împreună cu alți investitori, a lansat un fond de un miliard de dolari destinat găsirii și dezvoltării de soluții tehnologice nepoluante la problema energetică, cu obiectivul stopării încălzirii globale, la un an după Acordul de la Paris.

13 dec. 2016, 09:51
Bill Gates a lansat un fond destinat încurajării tehnologiei verzi

Bill Gates a lansat fondul „Breakthrough Energy Ventures” alături de alți întreprinzători miliardari, așa cum este Mark Zuckerberg (Facebook Inc.), Jack Ma (președintele Alibaba Group Holding Ltd) și Jeff Bezos de la Amazon, potrivit Agerpres.

Acest fond vine în ajutorul cercetărilor privind energiile nepoluante și tehnologiile de reducere a emisiilor globale de gaze cu efect de seră pentru a contribui la atingerea obiectivului fixat anul trecut prin Acordul de la Paris și anume limitarea creșterii temperaturii globale la maxim 2 grade Celsius în raport cu perioada preindustrială și stabilizarea ei la 1,5 grade Celsius în raport cu aceeași perioadă, conform unui comunicat emis de acest grup de investiții denumit „Breakthrough Energy Coalition”.

Aceasta este prima investiție majoră a acestei coaliții de investitori cu vederi progresiste formată în decembrie 2015.

„Avem nevoie de energie de încredere, care să nu polueze, pentru viitor, iar pentru a o obține ne trebuie un model diferit de investiții în ideile bune pe care trebuie să le scoatem din laborator și să le aducem pe piață”, a declarat Bill Gates pentru revista Quartz.

În cursul anului trecut Bill Gates a contribuit la lansarea unui parteneriat public-privat axat pe creșterea investițiilor în tehnologii verzi care sunt de multe ori considerate prea riscante din punct de vedere economic pentru a fi promovate pe piață.

Alegerea lui Donald Trump la Casa Albă a ridicat o serie de întrebări cu privire la fondurile pe care le va mai aloca administrația SUA pentru cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor de obținere a energiei verzi. Trump consideră încălzirea globală drept o farsă orchestrată de chinezi, însă a precizat că „rămâne deschis” la discuții pe această temă.

„Dialogul cu noua administrație privind modul în care ei se raportează la energie și la problema poluării este important… ideea de bază este că, în principiu, cercetarea este un lucru bun, nu ceva partizan”, a mai susținut Gates.

El a precizat că membrii grupului Breakthrough Energy Coalition vor continua să-i transmită lui Trump mesajul că investițiile în cercetare sunt importante, chiar dacă noul președinte american nu este convins de realitatea încălzirii globale.