Bill Gates doreşte eradicarea gripei şi a răcelii şi vrea un nou fel de vaccinuri. „Vaccinul ar putea fi doar un mic plasture de pus pe braţ, benefic chiar şi în afara unei pandemii”

Lumea are nevoie de o cercetare globală, în valoare de miliarde de dolari, pentru a se pregăti mai bine pentru viitoarea pandemie, care ar putea fi mai gravă decât Covid-19, spune miliardarul Bill Gates.

05 nov. 2021, 13:54
Bill Gates doreşte eradicarea gripei şi a răcelii şi vrea un nou fel de vaccinuri. „Vaccinul ar putea fi doar un mic plasture de pus pe braţ, benefic chiar şi în afara unei pandemii”

Bilanţul ”complet oribil” al morţilor din cauza covid-19 şi pagubele economice ale pandemiei este necesar să conducă la finanţarea unor proiecte vizând o îmbunătăţire a vaccinurilor, tratamentelor şi testelor de diagnostic necesare opririi viitoarei pandemii, apreciază Bill Gates.

Bugetele cercetării şi dezvoltării este necesar să se concentreze asupra punctelor slabe relevate de răspândirea rapidă a covid-19 în lume, pledează el într-o întâlnire cu fostul ministru britanic al Sănătăţii Jeremy Hunt, la un think tank, Policy Exchange. ”Ştiţi, nu avem vaccinuri care să blocheze transmiterea (covid-19). Avem vaccinuri care te ajută cu sănătatea, dar reduc doar puţin transmiterea”, subliniază el. ”Avem nevoie de un nou fel de a face vaccinuri”, pledează miliardarul. Acesta deplânge, de asemenea, lipsa unor tratamente eficiente împotriva covid-19. El aprecază că sterodul dexometazona şi noul medicament oral molnupiravir sunt utile, însă rezultatul terapeutic este ”mai mic decât ar fi cazul”. De asemenea, critică eşecul testării în micşorarea mortalităţii din cauza Covid-19.

Citeşte şi Bill Gates te învaţă în ce să investeşti după pandemie

Bill Gates, care avertiza în 2014, într-o conferinţă Ted, că lumea nu era pregătită în vederea viitoare pandemii, anunţă că urmează să scrie o carte, în cinci ani, despre felul în care lumea este pregătită în prezent de această eventualitate. ”Este nevoie de (fonduri în valoare de) miliarde (de dolari) în cercetare şi dezvoltare”, estimează el, ”şi probabil un miliard pe an pentru un grup de lucru asupra pandemiei la OMS”.

Acest grup de lucru de la OMS ar urma să monitorizeze pandemia şi să realizeze ceea ce Gates numeşte ”jocuri de germeni”, adică reacţii ale unor ţări la evenimente care ar putea declanşa viitoarea criză, de exemplu un atac bioterorist care ar răspândi variola pe zece aeroporturi. ”Există epidemii de origine naturală şi epidemii cauzate de atacuri bioteroriste care ar putea fi mai grave decât cea de azi”, apreciază Gates.

Citeşte şi Bill Gates, anunţ terifiant, urmează o nouă criză mondială după pandemia de Covid

Iar progresele ştiinţei medicale ar trebui să ne ofere instrumente pe care, ştiţi, ar trebui să le facem cu mult mai bine. Aşadar este o prioritate. Anul următor va trebui, însă, să facem alocări, inclusiv acest grup de lucru mondial privind pandemia”, declară Gates.

O sarcină imporantă în pregătirea viitoarei pandemii o reprezintă o ieftinire a vaccinurilor, construirea unor fabrici de vaccin mari şi o ”eradicare” a grupei şi răcelii, consideră miliardarul. Vaccinul ar putea fi ”doar un mic plasture de pus pe braţ”, ”incredibil de benefic” char şi în afara unei pandemii, speră Bill Gates.


loading...
Partenerii noștri