Bill Gates investeşte în tehnologii curate o sumă colosală. Fondatorul Microsoft mizează pe un domeniu în expansiune

Breakthrough Energy Ventures, fondul de investiţii de capital de risc deţinut de Bill Gates, a anunţat că va investi încă un miliard de dolari în tehnologii curate, prin finanţarea a cel puţin 40 de companii de tip start-up în acest domeniu.

19 ian. 2021, 23:55
Bill Gates investeşte în tehnologii curate o sumă colosală. Fondatorul Microsoft mizează pe un domeniu în expansiune

Bill Gates investeşte în tehnologii curate o sumă colosală prin fondul său pe care l-a înfiinţat în 2016. Fondatorul Microsoft mizează că acest domeniu este în plină creştere.  Fondul său de investiţii Breakthrough Energy Ventures pune la bătaie un miliard de dolari, prin al doilea influx de capital, după ce a sprijinit 45 de firme start-up-uri cu încă un miliard de dolari.

Domeniul tehnologiilor curate a luat amploare, după ce Bill Gates a decis să aloce finanţare prin fondul său de investiţii. Capitalul alocat firmelor start-up care pot contribui la diminuare emisiilor de dioxid de carbon a crescut de 40 de ori – de la 16 miliarde de dolari în 2019 la 400 de milioane de dolari în 2013, arată un raport al PwC publicat în 2020, citat de Bloomberg.

Citeşte şi: Bill Gates, anunţul care dă fiori omenirii: „Vine o nouă pandemie”

Primele investiţii în tehnologiile curate au fost considerate o dezamăgire. Investiţiile de capital de risc au înregistrat o pierdere de 50% din cei 25 de miliarde de dolari, între 2006 şi 2011. La acea vreme, pierderile au fost puse pe seama crizei financiare, însă experţii au considerat că marile probleme au fost reprezentate de strategia de investiţii. Iniţial, cei care au mizat pe capitalul de risc ar fi vrut să-şi amortizeze investiţia în tehnologia curată în mai puţin de cinci ani, sperând să aibă acelaşi succes pe care l-au avut start-up-urile în domeniul internetului. În al doilea rând, s-a investit în surse de energie regenerabilă, biocombustibili şi maşini electrice. Toate acestea au depins preponderent de reglementări guvernamentale pentru a putea creşte.

Ulterior, Bill Gates schimbat strategia fondului său de investiţii, estimând să obţină profit în decurs de 20 de ani. A vizat şi alte tehnologii, inclusiv în agricultură, construcţii, transporturi şi industrie de prelucrare. Pentru că obţinerea profitului a fost trecută pe ultimul plan, BEV a stabilit un alt criteriu. Companiile au trebuit să prezinte un plan prin care să diminueze cu cel puţin 500 de milioane de tone emisiile de dioxid de carbon pe an, adică aproape 1% din emisiile globale.

Fondul de investiţii al lui Bill Gates se bazează pe o echipă formată din oameni de ştiinţă, antreprenori, foşti oficiali guvernamentali, bancheri şi investitori în capital de risc. Misiunea acestora est de a evalua fezabilitatea şi potenţialul noilor tehnologii.

Bill Gates a investit în QuantumScape, o firmă care produce baterii litiu-ion de ultimă generaţie, care a fost listată la Bursa de la New York în septembrie 2020. Valoarea acesteia a crescut de la 20 de milioane de dolari la trei miliarde de dolari, chiar dacă bateriile pe care le produce nu vor ajunge pe piaţă decât în 2025.

Printre principalii investitori în fondul lui Bill Gates se numără Jeff Bezos, CEO al Amazon, Mukesh Ambani din cadrul Reliance Industries Ltd., Richard Branson, directorul Virgin Group,  sau Jack Ma, directorul executiv al Alibaba Group.

Miliardul de dolari va fi investit pentru a finanţa între 40 şi 50 de start-up-uri. BEV este interesat în special în tehnologii curate de obţinere a cimentului şi a oţelului, transport pe distanţe mari, precum şi inovaţii în domeniul hidrogenului.

Citeşte şi: Bill Gates e cel mai mare proprietar de terenuri din SUA. Vrea să dea lovitura în agricultură, după ce a prevestit pandemia COVID-19