Biroul Permanent al Senatului va fi convocat luni în urma demisiei lui Crin Antonescu de la şefia instituţiei

Biroul Permanent al Senatului va fi convocat, luni, pentru a lua act de vacantarea funcției de președinte al Senatului în urma demisiei liberalului Crin Antonescu și pentru a dispune ca unul dintre vicepreședinții Senatului să preia atribuțiile acestuia până la alegerea, de către plen, a unui nou președinte.

04 mart. 2014, 18:36
Biroul Permanent al Senatului va fi convocat luni în urma demisiei lui Crin Antonescu de la şefia instituţiei

Vicepreședintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, a explicat că primul pas procedural îl reprezintă publicarea în Monitorul Oficial a vacantării funcției de președinte al Senatului.

Se publică în Monitorul Oficial. Dacă domnul Antonescu nu va desemna un înlocuitor dintre vicepreședinții Senatului, atunci Biroul Permanent va lua o decizie în acest sens. Ulterior, liderii grupurilor parlamentare vor putea veni, fiecare în parte, cu câte o propunere de candidat, acestea fiind supuse votului plenului Senatului. Voiam să convocăm Biroul Permanent mâine (joi – n.r.), dar am decis să îl convocăm, până la urmă, săptămâna viitoare. Cinci membri ai conducerii Senatului vor convoca, luni, Biroul Permanent și vor propune pe ordinea de zi alegeri pentru funcția de președinte al Senatului„, a spus Chelaru, marți seară, potrivit Agerpres.

VEZI ŞI: Călin Popescu Tăriceanu, posibil şef al Senatului, în locul lui Antonescu

Potrivit Regulamentului Senatului, calitatea de președinte al Senatului încetează, înainte de expirarea mandatului de patru ani, ca urmare a pierderii calității de senator, a demisiei din funcție sau a revocării, pe perioada vacanței funcției de președinte al Senatului, atribuțiile acestuia fiind îndeplinite de unul dintre vicepreședinți, desemnat de către Biroul Permanent.

Potrivit articolului 24 din Regulamentul Senatului, președintele Camerei Superioare a Parlamentului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele și prenumele tuturor candidaților propuși de liderii grupurilor parlamentare, fiecare grup putând face o singură propunere în acest sens.

Este ales președinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorității senatorilor prezenți. Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar, se organizează noi tururi de scrutin, la care participă fie primii doi candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi, fie cei care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, fie primul clasat și toți ceilalți candidați care s-au plasat pe locul al doilea, la egalitate de voturi.

După alegerea unui nou președinte al Senatului se renegociază, dacă este cazul, repartizarea celorlalte funcții din Biroul Permanent, astfel încât acesta să reflecte configurația politică rezultată din alegeri.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a demisionat marți, în plenul Parlamentului, de la șefia Senatului. Anterior, într-o intervenție de la tribună, Crin Antonescu îi ceruse premierului Victor Ponta să demisioneze împreună ca semn că USL nu mai există.

CITEŞTE ŞI: Victor Ponta: Voi susţine la şefia Senatului pe cineva ales pe listele USL. Nu am niciun acord cu PC