Biserica le-a pus gând rău celor care comercializează obiecte de cult

Sfântul Sinod Ortodox le-a cerut preoţilor să-i depisteze şi să îi reclame la Garda Financiară pe toţi cei care produc şi vând icoane şi cruci cu imaginile sfinţilor. Pictorii şi meşterii populari sunt revoltaţi de decizie.

RomaniaTV.net
24 aug. 2012, 20:29
Biserica le-a pus gând rău celor care comercializează obiecte de cult

Industria icoanelor, cruciuliţelor, lumânărilor sau raclelor prosperă de la an la an. Afacerea aduce bani grei în buzunarele comercianţilor, pentru că, potrivit legii, aceste tranzacţii sunt scutite de impozit. Doar că mulţi dintre comercianţi fac averi ilegale din această activitate. De aceea, şefii bisericii cred că banii ar trebui să intre în vistieria cultelor.

„Centrele eparhiale vor identifica societăţile comerciale care încalcă prevederile Legii şi vor solicita intervenţia Gărzii Financiare şi a altor autorităţi cu atribuţii de control al agenţilor economici, informând Patriarhia Română atât despre demersul făcut, cât şi despre măsurile luate de autorităţi”, se arată în hotărârea nr. 8348 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Decizia nu este pe placul vânzătorilor, care cred că Biserica vrea să pună monopol pe afacerea cu obiecte de cult. „Este împotriva legii firii. Asta este tradiţia, noi asta am făcut. Este un abuz din partea Bisericii”, a declarat un artist plastic.

Patriarhia Română a declarat, în 2011, la Fisc un venit de 87 de milioane de lei.