Biserica Ortodoxă Română, în doliu! Părintele Vasile Someșanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a murit

Veste tristă pentru Biserica Ortodoxă Română. Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a trecut la Domnul, în dimineața zilei de 8 octombrie 2021.

08 oct. 2021, 13:04
Biserica Ortodoxă Română, în doliu! Părintele Vasile Someșanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a murit

Părintele Vasile Someșanul a murit la 73 de ani, după o grea suferinţă. Ultima perioadă a petrecut-o în spital.

A văzut lumina zilei la 30 decembrie 1948, în Cluj. A urmat școală generală în Mănăștur (1955-1962), Școală profesională „16 Februarie” din Cluj (1962-1965), la absolvirea ei angajându-se la Uzina „16 Februarie”, lucrând în producție ca strungar vreme de șapte ani (1965-1972). În paralel, a urmat cursurile serale la Liceul Nr. 12 din Cluj (1965-1971), unde a obținut și bacalaureatul.

Între anii 1968-1970 și-a satisfăcut stagiul militar. Îndemnul de a se apropia mai mult de Biserica lui Hristos l-a simțit în toamna anului 1968, în urmă vizitării mănăstirilor de pe valea Oltului, fiind îndrumat apoi în viața duhovnicească de către vrednicul preot paroh din Mănăștur, Prot. Romul Popa.

În anul 1972, mânat de un „glas” lăuntric, în urma examenului de admitere, s-a înscris la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu (1972-1976), unde în 1976 a obținut și licența în Teologie.

Citeste si Preotul Liviu Galaction Munteanu, martir al temniţelor comuniste, va fi canonizat. Scriitorul Dan Ciachir: „Prin jertfa lor, preoţii martiri ar trebui puşi înaintea părintelui Arsenie Boca”

În 27 noiembrie 1976 a fost hirotonit preot celib în parohia Tureni, protopopiatul Turda, jud. Cluj, de către Prea Sfințitul Părinte Episcop-vicar Justinian Chira Maramureşanul. La scurtă vreme a fost detașat ca preot slujitor la parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din cartierul Grigorescu, Municipiul Cluj-Napoca. După alte câteva luni, a fost numit preot slujitor la parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” cartierul Mănăștur, din Cluj.

Credincioșii din parohiile în care a slujit l-au cunoscut ca un preot de vocație, blând, înțelept, modest, de o bunătate aparte, echilibrat, mult milostiv și iertător, duhovnic ales, cu o viață morală exemplară.

La 25 martie 1995, a fost tuns în monahism la mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba-Iulia. Ca monah, a „îndeplinit ascultarea de stareț”, la Mănăstirea Nicula, din 1 octombrie 1991 – februarie 1994. S-a impus în fața obștii mănăstirești prin bunătate, înțelepciune, răbdare și exemplu personal.

În februarie 1994, Înalt Prea Sfințitul Părinte Arhiepiscop Bartolomeu l-a numit eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Cluj-Napoca și exarh al mănăstirilor din Eparhia Vadului, Feleacului și Clujului. În vara anului 1998, a fost numit Episcop-vicar al Eparhiei Clujului și hirotonit întru arhiereu, la 15 august 1998, la Mănăstirea Nicula.

Citeste si Cum arată acum Ovidiu Cuncea, actorul care s-a făcut preot. A fost fotografiat la un eveniment