Bitcoin e în scădere, după ce a atins un maxim istoric. Moneda virtuală ar putea genera o bulă speculativă

Bitcoin a scăzut abrupt, după ce atinsese un maxim istoric în urmă cu doar câteva săptămâni. Acest lucru a generat temeri privind specula cu moneda virtuală, fiind pusă sub semnul întrebării tehnologia care stă la baza ei.

26 ian. 2021, 16:35
Bitcoin e în scădere, după ce a atins un maxim istoric. Moneda virtuală ar putea genera o bulă speculativă

Bitcoin şi-a diminuat valoarea duminică sub pragul de 32.000 de dolari. Moneda virtuală a revenit, însă, luni, peste nivelul de 33.000 de dolari. Analiştii spun că Bitcoin a pierdut 11% săptâmâna trecută, fiind cea mai mare scădere din luna septembrie.

Valoarea este cu 25% sub recordul de 42.000 de dolari atins în urmă cu mai puțin de trei săptămâni, transmite agenţia Reuters, citată de Digi24.

Bitcoin a scăzut considerabil, în condiţiile în care există temeri că moneda virtuală devine una dintre numeroase bule speculative de pe piaţa financiară. Acest lucru atrage atenţia autorităţilor de reglementare.

Bitcoin a scăzut dramatic. Moneda virtuală ar putea fi folosită pentru finanţarea activităţilor ilegale

În timpul audierilor din Senatul american, Janet Yellen, care a fost propusă de președintele Joe Biden pentru șefia Trezoreriei SUA, și-a exprimat îngrijorarea că monedele virtuale ar putea fi utilizate pentru finanțarea activităților ilegale.

Afirmaţia a venit în contextul în care Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a cerut reglementarea globală a bitcoin.

Citeşte şi: Banca Centrală Europeană cere reglementarea Bitcoin. Director executiv Bitcoin România: „Nu prea are ce să reglementeze. Spălarea de bani nu a apărut odată cu Bitcoin”

Potrivit sursei citate, scăderea bitcoin a fost determinată şi de un raport al BitMEX Research. Studiul arată că o parte dintr-un bitcoin ar fi putut fi cheltuit de două ori. Acest lucru a afectat încrederea în tehnologia care stă la baza monedei digitale.

În schimb, economiştii sunt rezervați privind şansele ca Bitcoin să intre în circulaţie ca monedă de schimb.

Paul Donovan, economist-şef al diviziei Global Wealth Management din cadrul UBS, spune că acestea au o eroare fundamentală – nu pot fi retrase atunci când cererea se prăbușește. O monedă trebuie să fie stabilă şi să ofere certitudinea că poţi cumpăra şi mâine acelaşi coş de cumpărături ca şi astăzi. Această încredere provine astăzi din abilitatea băncilor centrale de a reduce oferta atunci când cererea este în scădere. Majoritatea criptomonedelor nu au un astfel de mecanism, ceea ce poate permite o prăbuşire a puterii de cumpărare, explică Donovan.

Citeşte şi: Povestea incredibilă a unui programator cu o avere în Bitcoin. A uitat parola şi ar putea rămâne fără 240 de milioane de dolari