Blackout în Ungaria după ce rafalele care au atins aproape 140 de kilometri/oră au luat pe sus acoperişurile caselor. Traficul rutier a fost paralizat în mai multe regiuni de arborii rupţi de vânt. Cele mai mari pagube sunt în nordul ţării, unde peste 150.000 de gospodării au rămas, pentru mai multe ore, fără curent electric.
Potrivit reprezentanților Aeroportului Internațional Ferenc Liszt, vremea severă a forțat închiderea temporară a pistelor din motive de siguranță, luni. Pistele au fost eliberate în aproximativ o oră, însă mai multe curse au fost redirecționate către alte aeroporturi din Viena și Kosice.
Totodată, mai multe linii de cale ferată din Ungaria au fost afectate de întreruperea de curent, inclusiv în zona lacului Balaton, una dintre destinațiile preferate de turiști în perioada verii. Compania națională de căi ferate (MAV) le-a transmis pasagerilor să opteze pentru transportul cu autobuzul, inclusiv marți, 8 iulie.
Citește și: EXCLUSIV Blackout în Cehia, urmează și România? Ministrul Energiei intervine: „Suntem pregătiți”
După un val de caniculă care a adus temperaturi de peste 40 de grade, Croaţia a fost măturată de o furtună puternică cu grindină, care a adus vijelii de peste 120 de kilometri pe oră.
În oraşul Split, mai multe maşini au fost prinse în trafic sub copacii puşi la pământ de vânt.
Este dezastru şi în regiunea Catalonia. Flăcările au înghiţit deja peste 3.000 de hectare. Flăcările sunt întreţinute de vântul puternic. Peste 2.000 de oameni au fost evacuaţi de urgenţă,
Grecia este pârjolită şi ea de caniculă. 42 de grade au arătat termometrele în capitala ţării, Atena, unde se află mii de turişti. Acropola a fost închisă până la ora 17, pentru a nu pune în pericol sănătatea turiştilor. Valul canicular în Grecia durează încă 4 zile.
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, dă asigurări că România nu se va confrunta cu o pană majoră de curent, în contextul temperaturilor extrem de ridicate, al secetei prelungite şi al consumului foarte mare de energie electrică. Ministrul a explicat că în această perioadă de caniculă există posibilitatea producerii unor pene de curent, „dar nu masive şi nu blackout”, în condiţiile în care România are acum „un mix energetic sănătos”.
Ministrul Energiei a declarat, marţi, la Digi24, că, într-adevăr, pot exista incidente punctuale, dar nu şi situaţia de a avea un blackout în România, ca urmare a consumului foarte mare de energie electrică, în contextul în care meteorologii au emis cod roşu de caniculă pentru jumătatea sudică a ţării şi coduri portocaliu şi galben pentru restul teritoriului.
„Ca să fie foarte clar, există doar situaţia în care se pot întâmpla mici incidente pe diferite reţele punctuale, iar ele se remediază de urgenţă, însă nu vom avea pene de curent masive sau blackout. Împreună cu toţi colegii din Comandamentul Energetic Naţional suntem în situaţie de avarie, pregătiţi la orice oră să intervenim tocmai pentru a ne asigura că nu vom avea pene de curent şi vom trece cu bine această perioadă foarte grea din punct de vedere al producţiei de energie”, a declarat Bogdan Ivan.