Blackout, toată ţara a rămas în întuneric. Ce spune Virgil Popescu despre o pană totală de curent în România

Sâmbătă, manifestanţii revoltaţi de întreruperi au luat cu asalt o centrală de distribuţie al EDL din regiunea Aramoun, la nord de Beirut

09 ian. 2022, 07:35
Blackout, toată ţara a rămas în întuneric. Ce spune Virgil Popescu despre o pană totală de curent în România

Blackout în Liban. Compania naţională Electricité du Liban (EDL) a anunţat sâmbătă ca centralele sale au fost oprite, acuzând manifestanţi ca sunt responsabili pentru acest nouă blackout prin sabotarea reţelei electrice, notează AFP.

Electricitatea publică este tăiată în mod obişnuit pentru cel puţin 20 de ore pe zi în Liban din cauza lipsei de combustibil legată de colapsul economic al ţării.

Sâmbătă, manifestanţii revoltaţi de întreruperi au luat cu asalt o centrală de distribuţie al EDL din regiunea Aramoun, la nord de Beirut, a indicat compania de stat într-un comunicat.

„Blackout” cibernetic. Internetul a picat în multe locuri ale lumii
„Manifestanţii au deconectat un transformator de putere de 150-220 kilovolţi şi au tăiat linia de înaltă tensiune care leagă centrala electrică Zahrani de centrala de distribuţie Aramoun”, a adăugat EDL.

„Acest lucru a perturbat reţeaua electrică (…) provocând un blackout complet pe teritoriul libanez la orele 17.27 (15.27 GMT)”, a mai scris compania.

Noua întrerupere va creşte şi mai mult presiunea asupra generatoarelor private care se luptă deja să compenseze absenţa aproape totală a curentului electric de stat în această ţară aflată în criză.

Întreruperile paralizează de luni de zile viaţa populaţiei şi mai multe sectoare vitale, în timp ce administratorii generatoarelor private, care de obicei preiau ştafeta, raţionalizează şi magazinele, spitalele şi locuinţele pe măsură ce combustibilul devine rar.

Austria, scenariu sumbru pentru Europa: Urmează un ”blackout”. Am putea avea o pană de curent catastrofală
În prezent, factura medie lunară de energie electrică pentru o familie libaneză care foloseşte un generator privat depăşeşte salariul minim de 675.000 de lire libaneze – aproximativ 22 de dolari -, deoarece moneda locală s-a prăbuşit în raport cu bancnota verde pe piaţa neagră.

Libanul, a cărui clasă conducătoare este acuzată de corupţie şi incompetenţă, suferă de zeci de ani din cauza subproducţiei endemice de energie electrică şi a gestionării proaste a EDL care au costat finanţele publice peste 40 de miliarde de dolari de la sfârşitul războiului civil (1975-1990).

Comunitatea internaţională solicită autorităţilor reforme urgente, în special pentru EDL, simbol al proastei guvernări şi al degradării serviciilor publice ale ţării.

Libanul a negociat în toamnă cu Egiptul şi Iordania pentru livrarea de gaze şi electricitate prin Siria, în timp ce mişcarea şiită Hezbollah a anunţat mai multe livrări de combustibil iranian pentru a atenua penuria.

Blackout în România?! Ministrul Energiei asigură că nu se poate

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, joi seară, că nu se pune problema unei pene majore de curent în întreaga Europă, iar discuţiile despre blackout care au apărut recent au pornit de la un scenariu de apărare publică al Ministerului Apărării din Austria. Ministrul precizează că în fiecare ţară şi în fiecare minister există şi varianta celui mai rău scenariu, dar există şi proceduri europene pentru orice situație.

Potrivit acestuia, în România, rezervele de gaze naturale sunt „în parametri normali”, fiind undeva la 60%. Virgil Popescu a precizat că după fiecare iarnă România rămânea cu rezerve în depozite, care deveneau ulterior mai scumpe pe perioada verii.