Blaga: Neinvitarea preşedintelui Băsescu la aniversarea Senatului, o decizie profund greşită

Vasile Blaga, fost preşedinte al Senatului, consideră că neinvitarea şefului statului la sesiunea solemnă prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Camerei Superioare a Parlamentului reprezintă o decizie "profund greşită".
Romania TV
17 iun. 2014, 11:06

"Organizatorii acestui eveniment au hotărât să nu îl invite pe şeful statului la sărbătorirea Senatului. Este o decizie profund greşită pe care o condamnăm. Niciodată nimeni nu şi-a permis să-l ignore pe şeful statului la astfel de manifestări indiferent că s-a numit domn, rege sau preşedinte şi indiferent ce nume a purtat. Nu ne face cinste ce s-a întâmplat", a afirmat marţi Vasile Blaga, la şedinţa solemnă a Senatului, citat de Agerpres.

Blaga a precizat că instituţiile fundamentale ale statului sunt importante şi nu demnităţile.

"Nu trebuie să ne jucăm din interese meschine politicianiste cu instituţiile fundamentale ale statului şi democraţiei. Trebuie să conştientizăm cu toţii că instituţiile sunt importante, nu demnităţile ocupate vremelnic de unul sau de altul. Însuşi faptul că ne aflăm astăzi aici şi celebrăm 150 de ani de la înfiinţarea Senatului este o dovadă în acest sens. Ce bine ar fi fost dacă în loc să marcăm astăzi un secol şi jumătate de la înfiinţarea Senatului am fi sărbătorit 150 de ani de activitate neîntreruptă a Senatului", a adăugat Blaga.

Liderul PDL a evocat faptul că prin înfiinţarea puterii legiuitoare începe cu adevărat istoria modernă a acestei ţări şi şi-a exprimat nemulţumirea că încrederea în Parlament este scăzută.

"Întotdeauna instituţiile au performat prin eforturile membrilor săi. La fel şi Senatul României. (...) Instituţia Senatului a dobândit de pe urma muncii acestor oameni respect şi încredere. Din păcate însă, treptat, capitalul de încredere s-a risipit. Astăzi Parlamentul şi partidele politice îşi împart ultimele locuri în ceea ce priveşte încrederea populaţiei în instituţiile publice. Am constatat acest declin şi în urmă cu 10 ani când sărbătoream 140 de ani de la înfiinţarea Senatului. Dar dacă ne gândim că în aceşti 10 ani care au trecut Senatul şi-a făcut treaba pentru că a parafat actele care confirmă apartenenţa noastră la NATO şi UE, lipsa de încredere a populaţiei în Legislativ pare un paradox. Dar nu este deloc aşa", a mai spus Blaga.

Democrat-liberalul a explicat că neîncrederea populaţiei în Parlament este dată de faptul că 'senatorul, prin votul său, prin imunitate, ţine justiţia la uşa Senatului'.

"Pentru omul de rând paradoxul apare în altă parte. Atunci când parlamentarul una spune şi alta votează. Apare atunci când senatorul, prin votul său, prin imunitate, ţine justiţia la uşa Senatului. Apare atunci când proiectul legislativ supus votului vizează interesul particular şi nu interesul general. Dacă nu suntem în stare să schimbăm această stare de fapt cât mai repede atunci bruma de încredere de care ne bucurăm se va risipi şi ea în scurt timp", a punctat Blaga.

„Organizatorii acestui eveniment au hotărât să nu îl invite pe şeful statului la sărbătorirea Senatului. Este o decizie profund greşită pe care o condamnăm. Niciodată nimeni nu şi-a permis să-l ignore pe şeful statului la astfel de manifestări indiferent că s-a numit domn, rege sau preşedinte şi indiferent ce nume a purtat. Nu ne face cinste ce s-a întâmplat”, a afirmat marţi Vasile Blaga, la şedinţa solemnă a Senatului, citat de Agerpres.

Blaga a precizat că instituţiile fundamentale ale statului sunt importante şi nu demnităţile.

„Nu trebuie să ne jucăm din interese meschine politicianiste cu instituţiile fundamentale ale statului şi democraţiei. Trebuie să conştientizăm cu toţii că instituţiile sunt importante, nu demnităţile ocupate vremelnic de unul sau de altul. Însuşi faptul că ne aflăm astăzi aici şi celebrăm 150 de ani de la înfiinţarea Senatului este o dovadă în acest sens. Ce bine ar fi fost dacă în loc să marcăm astăzi un secol şi jumătate de la înfiinţarea Senatului am fi sărbătorit 150 de ani de activitate neîntreruptă a Senatului”, a adăugat Blaga.

Liderul PDL a evocat faptul că prin înfiinţarea puterii legiuitoare începe cu adevărat istoria modernă a acestei ţări şi şi-a exprimat nemulţumirea că încrederea în Parlament este scăzută.

„Întotdeauna instituţiile au performat prin eforturile membrilor săi. La fel şi Senatul României. (…) Instituţia Senatului a dobândit de pe urma muncii acestor oameni respect şi încredere. Din păcate însă, treptat, capitalul de încredere s-a risipit. Astăzi Parlamentul şi partidele politice îşi împart ultimele locuri în ceea ce priveşte încrederea populaţiei în instituţiile publice. Am constatat acest declin şi în urmă cu 10 ani când sărbătoream 140 de ani de la înfiinţarea Senatului. Dar dacă ne gândim că în aceşti 10 ani care au trecut Senatul şi-a făcut treaba pentru că a parafat actele care confirmă apartenenţa noastră la NATO şi UE, lipsa de încredere a populaţiei în Legislativ pare un paradox. Dar nu este deloc aşa”, a mai spus Blaga.

Democrat-liberalul a explicat că neîncrederea populaţiei în Parlament este dată de faptul că ‘senatorul, prin votul său, prin imunitate, ţine justiţia la uşa Senatului’.

„Pentru omul de rând paradoxul apare în altă parte. Atunci când parlamentarul una spune şi alta votează. Apare atunci când senatorul, prin votul său, prin imunitate, ţine justiţia la uşa Senatului. Apare atunci când proiectul legislativ supus votului vizează interesul particular şi nu interesul general. Dacă nu suntem în stare să schimbăm această stare de fapt cât mai repede atunci bruma de încredere de care ne bucurăm se va risipi şi ea în scurt timp”, a punctat Blaga.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
Playtech.ro
Câţi hamburgeri mânca Piedone de la McDonalds? Nici la mici nu era mai prejos: „Am comandat 100”
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cele mai mincinoase zodii. Nu te poți încrede în ele
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Manelistul Lele, oprit în trafic: finalul este BOMBĂ! Testat pentru droguri în mașina pe care i-a dat-o Andrei Voloș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii care stau la bloc. E complet gratuit în 2025. Se trimite cerere la Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață