Blaga nu crede că revizuirea Constituţiei va fi făcută în 2012

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, susţine că revizuirea Constituţiei în sensul instituirii unui Parlament unicameral este greu de făcut atâta vreme cât în actualul legislativ nu există o majoritate de două treimi în acest sens. În schimb, Blaga crede că partidele vor cădea de acord asupra modificării legislaţiei electorale.

RomaniaTV.net
27 dec. 2011, 16:19
Blaga nu crede că revizuirea Constituţiei va fi făcută în 2012

Blaga crede că se va ajunge la un consens pe legislaţia electorală prin intermediul discuţiilor din Parlament. „Eu am convingerea că va fi ca întotdeauna o comisie parlamentară în care se va respecta raportul putere-opoziţie la discutarea acestor legi„, a declarat democrat-liberalul pentru România TV.

Cât priveşte Parlamentul unicameral, preşedintele Senatului consideră că PDL nu poate să întreprindă nimic fără un sprijin politic mai larg din partea celorlalte partide parlamentare.

Aici lucrurile sunt mai complicate. Pentru că ele nu pot fi adoptate în Cameră şi apoi de plenul celor două Camere decât dacă votează pentru două treimi din fiecare Cameră. Deci destul de greu vom reuşi acest lucru (…) Va fi greu să realizăm aceste lucruri dacă doar noi le vrem şi ceilalţi colegi nu vor vrea„, a estimat Vasile Blaga.

El se declară mulţumit de activitatea Senatului de când a preluat preşedinţia acestei Camere. „Am reuşit ca în două săptămâni şi jumătate să parcurgem şi să adoptăm, să votăm, uneori să şi respingem un număr de proiecte de lege mai mare decât în întregul an. Deci se poate. Colaborarea putere-opoziţie a fost foarte bună în această perioadă.

Referitor la previziunile pentru anul 2012, Blaga se declară optimist, având însă rezerve în ceea ce priveşte evoluţia economiei la nivel mondial. „Nu depinde numai de ceea ce facem noi, de ceea ce fac românii în general şi guvernanţii în special. Lucrurile depind şi de evoluţia viitoare a economiei mondiale în general şi a celei europene în special”, a spus Vasile Blaga.

Însă acesta crede că România s-a descurcat mai bine decât „state care nu mai departe de acum doi-trei ani luau ca o problemă de mândrie naţională o necolaborare cu FMI-mă refer aici la Ungaria, şi uitaţi acum pur şi simplu cerşesc această colaborare pentru nişte sume echivalente cu cele pe care le-a cerut România, iar populaţia noastră este mai mult decât dublă”.