Blocul de sterilizare al Spitalului Colţea, defect de o săptămână. Soluţia de avarie aplicată de medici. „Nu poţi să ai instrumente sterile şi nu poţi să execuţi nici consulturi”

Blocul de sterilizare al Spitalului Colţea din Capitală este defect de o săptâmână. Din acest motiv, medicii sunt nevoiţi să trimită instrumentele folosite la operaţii cu ambulanţa la Spitalul Cantacuzino pentru a fi sterilizate.

16 iun. 2021, 09:21
Blocul de sterilizare al Spitalului Colţea, defect de o săptămână. Soluţia de avarie aplicată de medici. „Nu poţi să ai instrumente sterile şi nu poţi să execuţi nici consulturi”

Blocul de sterilizare al Spitalului Colţea este unul vechi, are peste 10 ani şi are nevoie de piese care vor ajunge chiar şi şase săptămâni, după cum a precizat managerul unităţii medicale, conform News.ro.

„Am făcut cereri pentru reînoirea aparaturii, dumnealor de unde să ne dea, acesta este bugetul, nu este vina ASSMB”, a precizat Mircea Lupuşoru, managerul Spitalului Colţea, conform sursei citate.

Spitalul Clinic Colţea este unul dintre cele mai vechi spitale din Capitală, situat la kilometrul 0 şi aflat în subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. Dr. Marian Stamate, medic primar la această unitate medicală, a explicat că blocul de sterilizare este stricat de o săptămână. În aceste condiţii, halatele medicilor şi instrumentarul folosit la operaţii sunt trimise în fiecare zi cu ambulanţa la Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino. De asemenea, medicul a subliniat că la Spitalul Colţea există numeroase probleme încă nerezolvate.

CT-ul spitalului este stricat din 2020, iar aparatul cu care se făceau colonoscopii s-a defectat şi el. Mai mult, ATI-ul principal al spitalului este gol de săptămâna trecută, deoarece nu mai există niciun fel de pacient infectat cu COVID-19. Astfel, va putea fi folosit pentru pacienţii cu alte afecţiuni, în afară de Covid-19, după obţinerea unui aviz de la DSP Bucureşti.

Citeşte şi: România refuză dozele de vaccin antiCOVID! Ţara noastră a cerut furnizorilor cu 4,5 milioane mai puţine seruri decât trebuiau să ajungă în iunie: Există riscul să expire!

Grave probleme cu blocul de sterilizare al Spitalului Colţea. Medic: „Ne trezim că se termină zilnic instrumentarul”

“Nu este un aparat, este un întreg bloc de sterilizare pe care îl avem, desemnat, delimitat ca atare, cu personal delimitat special, este un department al spitalului Sterilizarea. Este esenţial, şi nu doar pentru un spital mic sau mare, ci pentru orice unitate sanitară, pentru că nu poţi să ai instrumente sterile şi nu poţi să execuţi nici consulturi, darămite intervenţii chirurgicale aşa cum ar trebui, se sterilizează halatele personalului care intră în sala de operaţie, materialul moale, câmpurile operatorii, sunt o grămadă de instrumente, echipament medical, orice care vine în contact cu pacientul.

E o soluţie de avarie, spitalul nu putea să-şi oprească funcţionarea complet, numai că se resimte în activitatea de zi cu zi acest lucru, deoarece cantitatea de instrumente şi de material a scăzut, bănuiesc că sterilizarea de la Cantacuzino este programată pentru ei, nu poate să facă faţă la două spitale în acelaşi timp, apar zilnic tot felul de probleme, ne trezim că se termină zilnic instrumentarul, ceea ce înainte nu se întâmpla, asistentele sunt şi ele destul de stresate pentru că au nişte ore până la care trebuie să facă împachetarea tuturor materialelor de sterilizat pentru că trebuie să plece maşina cu ele la Cantacuzino, sunt nişte restricţii importante în activitate. Dacă ar fi fost executată mentenanţa la timp nu s-ar fi ajuns aici”, a precizat pentru News.ro medicul Marian Stamate.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Marcel Ciolacu anunță că zilele lui Florin Cîțu sunt numărate: Începe să se strângă lațul!