Blocul din Vasile Lascăr care creşte ca Făt-Frumos. Cum este posibil ca un imobil să primească în plus 5 etaje peste noapte

Reţeta este simplă şi se aplică indiferent de administraţie locală. Se ia autorizaţie pe un număr de etaje, care se dublează pe parcursul construcţiei, iar în final se plăteşte cel mult o amendă pentru un profit uriaş. EVZ a descoperit un astfel de caz strigător la cer în strada Lascăr 73-75.

28 sept. 2022, 11:29

Strada Vasile Lascăr face parte din zona protejată urbanistic a Capitalei. În această zonă sunt case vechi, istorice, din anii 1930, unele ceva mai vechi, altele puțin mai noi. Unele case sunt bijuterii arhitecturale, altele sunt case normale, bloculețe vechi, cu 2-3 etaje. Am locuit și eu într-un asemenea bloc, nu departe de strada Vasile Lascăr. Aici sunt oameni care trăiesc liniștiți de câteva generații. Doar că această liniște este tulburată, din ce în ce mai des, de rechinii imobiliari, care ar vrea să transforme zona istorică într-o zonă de betoane și sticlă, cu zeci de etaje.

Ce salarii cresc cu 1650 de lei de la 1 noiembrie. Bugetarii de lux cu 20.000 de lei pe lună
Dacă cineva și-ar asuma să demoleze o asemenea zonă și să o transforme unitar într-un cartier de blocuri, ar fi o discuție de suspus dezbaterii publice, cu arhitecți, istorici, specialiști. Doar că în cazul de față, decizia a fost luată punctual, fără nicio consultare, de către un primar, Neculai Onțanu de la sectorul 2 și, mai apoi, de către Gabriela Firea, primar general al Capitalei. Ambii, foști edili. Iar decizia nu s-a luat prin consultare publică sau în baza vreunei cercetări urbanistice ,ci la cererea unor cunoscuți, clientelă politică a primarilor de la acea vreme.

Ilie Ciuclea, fost senator PSD și patronul firmei de salubritate Supercom,  care deservește exclusiv sectorul 2 și care a încheiat nu mai puțin de 60 de acte adiționale de prelungire a contractului cu Primăria sectorului 2, a cumpărat terenul din Vasile Lascăr 73-75, scrie evz.ro.

Ilie Ciuclea este/era un apropiat al lui Neculai Oțanu și Gabriel Oprea. La vremea aia, spun sursele EVZ, a plătit niște bani mulți pe teren, în jur de un milion și jumătate de euro. Terenul a stat pârloagă mai mulți ani. După care, Ilie Ciuclea și-a măritat fata cu Dumitru Georgescu Ciuclea. În urma căsătoriei, Dumitru Georgescu Ciuclea a preluat și terenul din Vasile Lascăr, a obţinut o autorizație de construcție, emisă de Primăria sectorului 2, pentru un imobil de P+4 etaje, ceea ce ar fi fost în conformitate cu legislația pentru zonele protejate.

Numai că un bloc cu 4 etaje nu a satisfăcut dorința de câștig a lui Ciuclea, așa că a început să acționeze. Mai întâi s-a asociat cu o firmă de dezvoltatori imobiliari, Tuna Balcan Construct, controlată de mai mulți turci. Apoi, nu se ştie cum, Primăria Capitalei a eliberat o autorizație de construcție pentru un imobil de P+9, adică dublu și ceva peste cât este permis în zonă.

Citeşte şi

Marius Budăi, ministrul Muncii, și-a luat angajamentul: „De la 1 ianuarie 2023 cresc pensiile în România. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată” | EXCLUSIV
De la P+4 la P+12, vecinii sunt scandalizaţi
Disperați, oamenii din zonă au sesizat Poliția Locală sector 2 și Primăria Capitalei. Poliția Locală a vrut chiar să-i amendeze pentru că i-a deranjat în condițiile în care dezvoltatorul imobiliar deținea autorizație. Primăria Capitalei le-a transmis că autorizația este legală și dacă au nemulțumiri, să se adreseze justiției. S-au adresat Tribunalului București pentru sistarea lucrărilor și anularea autorizației de construire. Între timp, dezvoltatorul imobiliar, a mai vrut să pună 3 etaje peste cât avea în autorizație, să ajungă la P+12. Însă judecătorii de la Tribunalul București i-au stopat. Conform Hotărârii nr. 1683/21.03.2021, a fost suspendată autorizația de construcție nr. 174/1714471/28.03.2019, în baza căreia turcii și asociatul lor, Dumitru Georgescu Ciuclea, au construit monstrul de beton peste casele oamenilor.  În urma Hotărârii Tribunalului București, s-a oprit construcția, însă au făcut apel la Curtea de Apel București. Apelul în dosarul 9277/3/2020, are primul termen în data de 29 Septembrie la Secția de contencios administrativ și fiscal al Curții de Apel București.

Mai multe detalii, pe evz.ro