Blue Air a început să restituie banii pasagerilor pentru cursele anulate. Ce trebuie să facă românii ca să primească contravaloarea biletelor cumpărate

Compania Blue Air a început să restituie pasagerilor banii pentru cursele anulate în luna septembrie. La începutul acestui an, după luni de așteptare, românii care s-au îndreptat împotriva companiei low-cost, au început să își primească contravaloarea biletelor cumpărate.

08 ian. 2023, 14:23
Blue Air a început să restituie banii pasagerilor pentru cursele anulate. Ce trebuie să facă românii ca să primească contravaloarea biletelor cumpărate

Blue Air a început să restituie banii pasagerilor pentru cursele anulate. În aceste momente, compania aeriană Blue Air este în procedură de concordat, un mecanism de savgardare a companiilor, menit să prevină intrarea în insolvență. Totodată, aceasta este în proces de a fi preluată, în proporție de 75%, de către statul român, din cauză că nu și-a respectat obligațiile privind ajutoarele oferite pentru redresare, în urma pierderilor cauzate de pandemia de COVID-19.

Citește și Compania Blue Air a fost preluată de stat, după ce a acumulat datorii de peste 230 de milioane de euro. Ar putea fi cumpărată de un investitor din SUA

Blue Air a început să restituie banii pasagerilor pentru cursele anulate

Mai mult, pe 17 noiembrie 2022, Ministerul Finanțelor a anunțat că a executat scrisoarea de garanție.

Pe lângă cele 336 de milioane de lei ce reprezintă obligații de plată ce au rezultat după de a primit ajutor din partea statului, compania are restanțe fiscale de zeci de milioane de lei, iar Agenția Națională de Administrare Fiscală a pus poprire pe șase avioane ale operatorului low-cost.

Unul dintre românii norocoși care au reușit să își recupereze banii dați pe bilete pentru o cursă Blue Air este Tudor Apopi. Acesta a povestit pe un grup de Facebook dedicat clienților companiei aeriene, cum a reușit să primească contravaloarea biletelor cumpărate.

La sfârșitul lunii august 2022, acesta a cumpărat un bilet pe ruta Iași – Paris și retur, pentru iulie 2023, pentru această cursă bărbatul a plătit cu cardul VISA de la Banca Transilvania.

După ce compania a intrat în procedură de preluare de către stat, Tudor a decis, la sfârșitul lunii noiembrie, să meargă la bancă și să conteste tranzacția către Blue Air, respectiv să facă refuz de plată.

Banca i-a solicitat bărbatului mai multe documente în care erau erau precizate  data tranzacției, suma, compania, documente justificative, respectiv confirmarea biletului cu codul de rezervare, confirmarea anulării (a zborului dus sau întors ori amandouă, după caz) și corespondența cu cei de la Blue Air prin care a solicitat rambursarea biletului.

În urma acestei contestații, pe 4 ianuarie 2023, Tudor a primit cei aproape 2.000 de lei plătiți pentru biletul de avion în august 2022.

Vlad Hatos, un alt pasager Blue Air, a reușit să își recupereze banii pe biletele anulate, prin intermediul ING, în 29 decembrie 2022, la două luni după ce a trimis băncii e-mail-urile primite de la Blue Air cu confirmarea plății pentru bilete, poze cu biletele și date personale.

„Clienții Băncii Transilvania care au cumpărat cu cardul BT bilete Blue Air pot să își recupereze banii pentru călătoriile care au fost anulate. Un răspuns pozitiv depinde de documentele trimise de client, de acceptul băncii comerciantului de a returna suma și de a nu amâna demersul prea mult”, au transmis reprezentații Băncii Transilvania pentru Gândul.

Reprezentanții Băncii Transilvania le-au transmis clienților pașii pe care trebuie să îi urmeze atunci când vor să își recupereze banii pentru biletele pierdute.

  • să facă refuz la plată în orice unitate BT sau apelând la echipa Call Center a băncii (0264.308.028);
  • să vină la BT sau să trimită către echipa Call Center, pe adresa [email protected], odată cu solicitarea de recuperare a banilor:
  • biletele de avion;
  • e-mail-ul de informare Blue Air că s-a anulat zborul;
  • dovada solicitării returnării banilor la Blue Air.
  • Atenție: Drepturile pentru biletele anulate în 2020 în pandemie se prescriu în 2023

Citește și Blue Air nu va relua zborurile în următoarele două luni. Mesajul intern trimis angajaților de directorul general al companiei aeriene