Compania Blue Air a fost preluată de stat, după ce a acumulat datorii de peste 230 de milioane de euro. Ar putea fi cumpărată de un investitor din SUA

Blue Air ar fi împlinit luna aceasta 18 ani, dar după acumularea unor datorii colosale, a fost preluată de stat.

22 dec. 2022, 09:38
Compania Blue Air a fost preluată de stat, după ce a acumulat datorii de peste 230 de milioane de euro. Ar putea fi cumpărată de un investitor din SUA
Un investitor american ar fi interesat de preluarea Blue Air

Compania Blue Air a fost preluată de stat, în urmă cu o săptămână, într-un procent de 75%, după ce a acumulat datorii de peste 230 de milioane de euro. Acționarul a gajat în anul 2020 cu 75% din acțiuni pentru un ajutor de stat de 300 de milioane de lei, potrivit Economica.net.

„Am preluat acțiunile, s-a finalizat preluarea și acum încercăm să constituim Consiliul de Administrație, pentru că persoanele care sunt acum în Consiliu nu și-au dat încă demisia, dar urmează. Este perioada aceea de predare-primire și avem probleme în a accesa actele și sunt mici întârzieri datorită faptului că nu ni se pun la dispoziție actele pe care noi le cerem”, a declarat Daniel Geantă, șeful Autorității pentru Administrarea Activelor Statelor (AAAS).

Instituția de stat cere închiderea situațiilor financiare, contractele de muncă și situația datoriilor. AAAS urmează să demareze o acțiune de audit la nivelul sociatății.

Citește și: Compania aeriană low-cost care intră pe piața din România, pe o cursă părăsită de Blue Air

„Nu putem fi răspunzători, noi ca instituție publică, de ceea ce s-a întâmplat până la momentul preluării societății”, a mai spus Daniel Geantă.

Un alt factor al întârzierilor este și faptul că AAAS discută cu o singură persoană TESA care îi poate oferi aceste documente, mai exact, directorul comercial, care nu și-a dat demisia încă.

Un investitor din SUA ar fi interesat de preluarea Blue Air, dar cu o condiție pe care șeful AAAS o consideră imposibil de îndeplinit.

„Una dintre cerințe este ca procedura de insolvență, în cazul în care se va intra în insolvență este să se mute și să se judece pe legea insolvenței americane, a statului New York, pe Capitolul 11. Există un punct acolo, unde s-ar putea face transferul acesta, dar nu vă pot spune dacă se poate sau nu. Am început analiza acestei proceduri, dar documentația este una stufoasă, nu este o documentație de o pagina sau două”, a declarat oficialul.

Citește și: Statul român devine acționar majoritar la Blue Air. Preia 75% din acțiunile companiei aeriene

Daniel Geantă a avut o întâlnire cu reprezentantul investitorului, dar e de părere că legislația din România și cea europeană nu permit punerea în aplicare a cerințelor investitorului. Doar două avioane mai sunt în flota companiei, conform Planespotters, a căror poliță de asigurare a expirat pe 20 decembrie, potrivit Autorității Aeronautice Civile.

Ce a preluat statul de la Blue Air

În afara acțiunilor din Airline Invest, statul a preluat și un teren de 10 hectare, pe care compania a încercat să îl vândă înainte de pandemia COVID-19. Blue Air a anunțat în septembrie 2022, după oprirea tutror zborurilor, că a acumulat datorii de peste 230 de milioane de euro.