BMW lansează vopseaua care îşi schimbă culoarea la apăsarea unui buton. Tehnologia inovatoare, prezentată la CES 2022 FOTO&VIDEO

Dacă v-aţi plictisit de culoarea maşinii, nu e nevoie să cheltuiţi sume uriaşe pentru a o revopsi. BMW a prezentat o tehnologie inovatoare care permite schimbarea culorii la simpla atingere a unui buton.

06 ian. 2022, 16:52

BMW lansează vopseaua care îşi schimbă culoarea în cadrul evenimentului CES 2022, desfăşurat în Las Vegas. Tehnologia inovatoare a fost prezentată de constructorul bavarez cu ajutorul modelului iX Flow, un SUV electric.

Deşi mai mulţi producători de automobile, printre care şi BMW, au anunţat că nu vor participa fizic la evenimentul din acest an, pe reţelele de socializare a apărut un clip video care demonstrează noua tehnologie.

În materialul video se poate vedea cum vopseaua albă de pe un BMW iX se schimbă, treptat, într-o nuanță gri.

Citeşte şi: VIDEO BMW împodobit, pe străzile din Constanţa. Imaginile care au atras toate privirile

BMW lansează vopseaua care îşi schimbă culoarea la apăsarea unui buton. Cum funcţionează noua tehnologie

Prin tehnologia inovatoare prezentată de BMW, şoferul are posibilitatea de a schimba culoarea vopselei prin apăsarea unui buton. Noul concept are la bază tehnologia E-ink, care este folosită de tabletele de tip e-book.

Schimbarea culorii se produce datorită unei tehnologii electroforectice, maşina fiind colantată cu un material special care conţine milioane de microcapsule de E-ink.

Fiecare capsulă conține pigmenți albi, încărcați negativ și pigmenți negri, încărcați pozitiv. Cu ajutorul unui câmp electric, pigmenții albi sau negri colectează lumina de pe suprafața microcapsulelor, ceea ce duce la schimbarea culorii, potrivit Automarket.

Citeşte şi: BMW cu doar doi cai putere după ce a rămas înzăpezit la munte VIDEO. Prognoza meteo de Crăciun şi Revelion

Specialiştii BMW susţin că unul dintre avantajele iX Flow este de a facilita încălzirea sau răcirea habitaclului maşinii în funcţie de condiţiile meteo. Astfel, culoarea albă contribuie la o răcire mai uşoară pe timpul verii, în vreme ce vopseaua neagră poate uşura încălzirea maşinii iarna.

Deocamdată, nu se ştie dacă BMW va introduce noua tehnologie în dotarea modelelor de serie în viitorul apropiat sau dacă aceasta a fost dezvoltată doar pentru evenimentul CES 2022. De multe ori, constructorii de automobile dezvăluie tehnologii noi și avansate în cadrul CES, iar unele dintre acestea ajung chiar să fie disponibile și pe mașinile de serie.

BMW nu a participat fizic la ediția din acest an a CES din cauza situației pandemiei de COVID-19.

Citeşte şi: Imagini spectaculoase cu BMW XM, cel mai puternic model produs în serie. Motoare de peste 700 de cai putere şi dotări din segmentul de lux