BNR: În 2012, scumpirea transportului şi a energiei va duce la creşterea preţului alimentelor

Preţurile vor cădea! O spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Şeful Băncii Centrale a declarat că inflaţia se va reduce chiar şi la jumătate până în primăvara anului viitor. Nu trebuie să ne bucurăm, însă, pentru că efectul va fi de scurtă durată. Vom plăti mai mult pe mâncare şi utilităţi pentru că se vor scumpi transportul şi energia.

RomaniaTV.net
07 nov. 2011, 11:26
BNR: În 2012, scumpirea transportului şi a energiei va duce la creşterea preţului alimentelor

Succes neaşteptat pentru Banca Naţională a României. Vremea a dat o mână de ajutor inflaţiei, coborând preţurile la nivelul dorit de experţii Băncii Centrale. Practic, anul agricol bun a făcut posibilă ieftinirea legumelor şi a fructelor, astfel că, pentru prima dată în ultimii cinci ani, BNR îşi poate atinge ţinta de inflaţie. Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45%, nivelul minim de după 1990.

Cartoful a fost vedeta anului. Leguma a dat atât tonul scumpirilor galopante, cât şi a ieftinirilor semnificative.

Guvernatorul BNR se aşteaptă ca scumpirea transportului şi a energiei să pună beţe în roate inflaţiei, în a doua jumătate a anului viitor. Cu toate acestea, aşteptările privind evoluţia preţurilor sunt optimiste. BNR a redus ţinta de inflaţie, pentru 2012, de la 3,5 la trei procente. O inflaţie mică, ar putea ajuta România şi în procesul de adoptare a monedei euro.

Mugur Isărescu spune, însă, că nu trebuie să ne grăbim.