BNR se teme că derapajele fiscale din anul electoral 2012 i-ar putea strica ţinta de inflaţie

BNR a decis să taie dobânda cheie la 5,5% - cel mai mic nivel istoric -, pe fondul reducerii ratei de inflaţie şi pentru a da un imbold creşterii economice. Preţurile administrate şi derapajele fiscale ale guvernului ar putea da peste cap procesul de dezinflaţie.

02 feb. 2012, 14:17
BNR se teme că derapajele fiscale din anul electoral 2012 i-ar putea strica ţinta de inflaţie

Rata anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de 3,14% în luna decembrie 2011 de la 7,96% în luna decembrie 2010, iar BNR a tăiat pentru a doua oară în cest an dobânda cheie, după ce 2011 a fost an de sărbătoare la Banca centrală, fiind doar al doilea din istorie în care ţinta de inflaţie a fost atinsă.

În acest an, BNR se aşteaptă ca nu numai să atingă ţinta de inflaţie de 3% (±1 pp), dar şi ca rata inflaţiei să nu iasă din interval pe tot parcursul anului, pe fondul cereri reduse pe plan intern.

Riscurile privind atingerea ţintei vin însă din zona „factorilor aflaţi în afara sferei de influenţă a băncii centrale”, anume: modificarea preţurilor administrate, posibilele derapaje ale politicii fiscale şi a implementării reformelor structurale, dar şi din „tensiunile asociate contextului electoral”. La acestea se adaugă „incertitudinile legate de evoluţiile mediului extern, ale fluxurilor de capital şi ale unor preţuri volatile”.

 

Întregul comunicat de presă al BNR poate fi consultat aici.