BNR semnalează riscul creşterii accelerate a preţurilor imobiliare

Banca Națională a României vede riscuri în scădere la adresa stabilității financiare față de primăvara anului trecut. Riscul modificărilor legislative care vizează sistemul bancar a fost retrogradat de la categoria sever la categoria mediu, după deciziile Curții Constituționale privind Legea dării în plată și cea a conversiei. BNR introduce însă, în premieră, după criză, riscul creșterii accelerate a prețurilor proprietăților imobiliare.

25 mai 2017, 11:26
BNR semnalează riscul creşterii accelerate a preţurilor imobiliare

BNR a identificat cinci riscuri la adresa stabilității financiare, în ultimul raport pe această temă. Un risc extern, cel al deteriorării rapide a încrederii investitorilor străini în economiile emergente, este considerat cel mai ridicat.

Tensionarea echilibrelor macroeconomice, în special din creșterea deficitului bugetar, creditarea slabă a companiilor și cadrul legislativ incert sunt considerate riscuri de nivel mediu. Un risc nou apărut, considerat de nivel redus, este însă cel al accelerării prețurilor proprietăților imobiliare, potrivit profit.ro.

La creșterea prețurilor au contribuit veniturile mai mari ale populației, precum și dobânzile scăzute. Indicele de accesibilitate la un credit ipotecar a ajuns la cel mai ridicat nivel, ca urmare a creșterii veniturilor, chiar dacă avansul pentru împrumuturile standard a crescut anul trecut de la 20% la 25%, ca urmare a intrării în vigoare a legii privind darea în plată.

Programul cu garanții de stat Prima Casă a contribuit la creșterea accesibilității, însă segmentul pe care au venit creșterile de prețurile este cel al apartamentelor mai scumpe, care nu fac parte din program.

Circa 60% din volumul de credite ipotecare de circa 59 de miliarde de lei are în spate o garanție Prima Casă.

Citeşte şi Târgul Naţional Imobiliar: Preţurile locuinţelor au crescut cu 3,7% în ultimul an VIDEO


loading...