BNS, despre propunerea lui Tăriceanu de a elimina venitul minim garantat: Este un demers anti-european

Blocul Naţional Sindical (BNS) consideră „un demers anti-european" eliminarea venitului minim garantat şi solicită Guvernului şi partidelor care fac parte din coaliţia de guvernare să stopeze declaraţiile politicienilor în acest sens, făcând referire la preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care declara, săptămâna trecută, că va propune coaliţiei de guvernare renunţarea totală la venitul minim garantat care, în opinia sa, este o invitaţie la nemuncă.

03 mai 2017, 17:00
BNS, despre propunerea lui Tăriceanu de a elimina venitul minim garantat: Este un demers anti-european

Eliminarea venitului minim garantat este un demers anti-european. De aceea solicităm Guvernului şi partidelor din coaliţia de guvernare să dea dovadă de responsabilitate socială şi astfel să stopeze orice fel de declaraţii publice în sensul renunţării la mecanismul venitului minim garantat„, transmite, miercuri, BNS.

Reprezentanţii BNS spun că „declaraţiile oficialilor români par rupte de realitate”, făcând referire la şeful Senatului, care declara, săptămâna trecută, că va propune coaliţiei de guvernare renunţarea totală la venitul minim garantat spunând că, în opinia sa, este o invitaţie la nemuncă.

În 26.04.2017, Comisia Europeană a emis Recomandarea C(2017) 2600 privind Pilonul Social European, capitolul III din această recomandare fiind dedicat protecţiei şi incluziunii sociale, mai concret articolul 14 se referă la venitul minim. Aşa cum rezultă din evaluările realizate de Comisia Europeană, toate statele membre ale Uniunii Europenă au în funcţiune o schemă de tip venit minim garantat, cu precizarea că în Grecia se afla în implementare o schemă pilot, iar în Italia, schema de venit minim garantat este un atribut regional. De altfel, situaţia este aceeaşi pentru toate cele 35 de state europene evaluate, singura ţară unde nu există o astfel de schemă fiind Turcia„, explică reprezentanţii BNS.

Ei mai spun că afirmaţiile preşedintelul ALDE sunt populiste, pentru că mai mult de 50 la sută dintre şomerii neindemnizaţi înregistraţi la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă provin din familii ce beneficiază de ajutor social pentru atingerea venitului minim garantat.

Nu există informaţii publice referitoare la profilul persoanelor apte de muncă beneficiare de venit minim garantat, însă mai mult de 50% din şomerii neindemnizaţi înregistraţi la ANOFM sunt persoane ce provin din familii ce beneficiază de ajutor social pentru atingerea venitului minim garantat. Dacă analizăm profilul celor înregistraţi ca şomeri neindemnizaţi vom constata că 89% din aceştia sunt persoane cu nivel de educaţie primar, gimnazial sau profesional, 58% din şomerii neindemnizaţi fiind persoane cu vârstă de peste 40 ani„, arată reprezentanţii BNS, precizând că aceste persoane pot ocupa doar locuri de muncă pentru lucrători necalificaţi, însă angajatorii caută doar într-o mică măsură astfel de angajaţi.

Blocul Naţional Sindical spune că o astfel de măsură ar trebui pusă în dezbatere publică, iar „ţinta pe care ar trebui să o avem în vedere ar fi aceea de apropiere a nivelului de trai al românilor de cel al celorlalţi cetăţeni ai Uniunii”.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat săptămâna trecută că va propune coaliţiei de guvernare renunţarea totală la venitul minim garantat care, în opinia sa, este o invitaţie la nemuncă, declarându-se încrezător că PSD va analiza această idee „cu toată obiectivitatea”.

Trebuie să renunţăm complet la venitul minim garantat care este o invitaţie la nemuncă, mai ales în contextul în care în România în momentul de faţă este criză de forţă de muncă, sunt societăţi comerciale, întreprinzători care merg să aducă forţă de muncă din ţările vecine. Nu putem (…) să îi lăsăm pe unii să stea acasă pe venitul minim garantat, în loc să se ducă la muncă. Eu cred că şi din punct de vedere, dacă vreţi, al demnităţii individuale a fiecăruia, e preferabil să câştigi un ban muncit decât să stăm cu mâna întinsă să primeşti un ajutor de la stat„, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la finalul şedinţei Biroului Politic Executiv al ALDE.

El s-a declarat încrezător că va găsi deschidere la PSD pentru această propunere.

A ţinut în trecut şi eu cred că în actualele condiţii este o propunere pe care noi o avansăm şi sunt convins că şi colegii de la PSD vor analiza cu toată obiectivitatea. În economie avem nevoie de forţă de muncă„, a mai spus Tăriceanu.

Citeşte şi Tăriceanu: Trebuie să renunţăm complet la venitul minim garantat care este o invitaţie la nemuncă