Boala Alzheimer poate fi detectată din timp cu ajutorul unei aplicaţii disponibile pe internet

O aplicaţie denumită 'Probleme de memorie', disponibilă deja pe internet, va ajuta familiile persoanelor cu vârste mai mari de 65 de ani să observe din timp dacă acestea din urmă prezintă simptomele bolii Alzheimer şi să evalueze astfel necesitatea de a apela la un medic înaintea apariţiei demenţei.

RomaniaTV.net
25 oct. 2012, 08:41
Boala Alzheimer poate fi detectată din timp cu ajutorul unei aplicaţii disponibile pe internet

Concepută de o asociaţie spaniolă în cooperare cu societatea farmaceutică Novartis, aplicaţia a fost prezentată presei miercuri, în ajunul începerii celui de-al V-lea Congres spaniol pentru Alzheimer, care va avea loc la San Sebastian, în nordul Spaniei. Principalul obiectiv al aplicaţiei este detectarea şi tratarea timpurie a acestei afecţiuni neurologice, scrie Agerpres.

Aplicaţia este disponibilă pe site-ul www.problemasmemoria.com şi constă în teste şi chestionare aplicabile exclusiv celor cu vârste mai mari de 65 de ani, dar la care trebuie să răspundă numai cei aflaţi în anturajul lor şi care îi cunosc foarte bine. La finalul testului, instrumentul va recomanda sau nu o evaluare medicală detaliată.

Acest screening nu este ‘un test de memorie’, avertizează un medic, care afirmă că 60% dintre persoane au unele probleme de memorie, însă acestea nu constituie o problemă dacă nu se manifestă zilnic şi nu sunt asociate unor afecţiuni psihice precum apatia, depresia sau anxietatea.

Un alt medic care a prezentat aplicaţia atrage atenţia că atunci când boala Alzheimer s-a instalat, ea prezintă ‘un tablou clar de simptome’ şi diagnosticul este uşor de pus, dar ‘în faza iniţială sau precoce’ este foarte greu de observat. El subliniază că există multe persoane aflate în stadiul de început al bolii şi care rămân nediagnosticate, iar medicii ezită să pună diagnosticul întrucât evaluarea problemelor cognitive şi de memorie necesită mult timp şi nu există protocoale unice pentru aprecierea acestora.