Boala care afectează majoritatea bărbaţilor. La ce vârste apare, care sunt factorii favorizanţi şi simptomatologia specifică

Al doilea cel mai frecvent cancer la bărbaţi este cancerul de prostată. Medicul urolog Vlad Olaru explică de ce doar foarte puțini bărbați reușesc să scape de cancerul la prostată, dar și de ce este atât de periculos.

14 ian. 2023, 19:34
Boala care afectează majoritatea bărbaţilor. La ce vârste apare, care sunt factorii favorizanţi şi simptomatologia specifică

Boala care afectează majoritatea bărbaţilor reprezintă și cea de-a treia cauză de mortalitate la bărbaţi după cancerul bronhopulmonar și colorectal. Această boală se manifestă cu precădere la pacienții în vârstă. Peste 59% dintre pacienţii cu vârsta de 79 de ani dezvoltă acest tip de cancer. Mai puțin de 5% dintre pacienții sub 30 de ani sunt diagnosticați cu această boală.

Dr. Vlad Olaru de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila Bucuresti, Catedra de Chirurgie Urologică Fundeni, spune că, dacă toți bărbații ar trăi până la vârsta de 100 de ani, cel mai probabil că marea majoritate ar ajunge să dezvolte această forma de neoplazie. Cu toate astea, depistat în faze incipiente, cancerul de prostată este tratabil, dă asigurări medicul, potrivit doctorulzilei.ro

Simptomele cancerului de prostată

Simpomele cancerului de prostată nu apar imediat, ci după câteva luni de la debutul bolii. Dacă boala a avansat, simptomatologia este următoarea: dificultate de a urina, jet urinar slab, urinat frecvent, urinat cu sânge, disconfort în regiunea abdominală inferioară, sânge în lichidul spermatic, disfuncție erectilă, dureri osoase, scădere în greutate.

Citeste si Elena a murit fulgerător la doar 20 de ani. Îndrăgita influenceriţă suferea de cancer

Predispuşi la a dezvolta această boală sunt bărbaţii care fumează, cei care au avut rude cu cancer de prostată sau cei care nu țin dietă. Cancerul de prostată se poate extinde la organele învecinate cum ar fi vezica urinară, iar celule neoplazice pot migra prin fluxul sangvin sau limfatic către sistemul osos sau către alte regiuni ale corpului.

Cum poate fi prevenită boala care afectează majoritatea bărbaţilor

O alimentaţie echilibrată şi exerciţiu fizic regulat sunt secretele prevenirii cancerului de prostată. Concret, se recomandă evitarea alimentelor cu conținut crescut în grăsimi săturate, carne roșie, în schimb, se recomandă un consum crescut de fructe și legume proaspete, evitarea suplimentelor alimentare, a conservanților, a mâncărurilor de tip fast-food.

Cum se diagnostichează cancerul de prostată

Cea mai indicată metodă pentru diagnosticul cancerului de prostată este examenul RMN multiparametric de prostată, care combină informațiile anatomice cu detaliile funcționale obținute în urma administrării substanței de contrast.

Citeste si Constantin Dulcan, despre greşeala gravă pe care o fac toţi oamenii: „Ura este cancerul ființei umane”

Examenul RMN trebuie urmat de biopsie, care stabileşte cu certitudine diagnosticul. În prezent, medicii folosesc aşa-numita fusion biopsy, care combină imaginile obținute prin examenul RMN cu o imagine ecografică în timp real. În acest fel, se obține o hartă tridimensională a prostatei, iar medicul poate să ghideze acul de biopsie direct în leziunile potențial maligne.