Boala de care a murit Rudel Obreja, numită „ucigaşul tăcut”: „Celulele pocnesc precum boabele de popcorn”

Rudel Obreja a murit, duminică, la vârsta de 57 de ani, după ce în ultima vreme s-a luptat cu o boală cumplită. Este vorba despre cancer de pancreas în stadiu terminal.

13 mart. 2023, 14:18
Boala de care a murit Rudel Obreja, numită „ucigaşul tăcut”: „Celulele pocnesc precum boabele de popcorn”

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, condamnat la 5 ani cu executare în ”Dosarul Gala Bute”, a cerut judecătorilor în vara anului trecut să-l lase să se trateze în libertate. Cererea i-a fost aprobată, iar acesta a urmat tratamentul, dar organismul său a cedat până la urmă în faţa bolii nemiloase.

Viorel Plosca, vicepreședinte al Ligii Profesioniste de Box, a vorbit despre boala grea cu care Rudel Obreja se lupta.

”Suferea de cancer de pancreas în fază terminală, o boală destul de cruntă și a murit acasă la București. Eram foarte apropiați, un om cu coloană vertebrală, un mare caracter de om, cuvintele sunt de prisos ca să vi-l descriu”, a spus prietenul lui Obreja.

Cancerul de pancreas este adesea numit „ucigaşul tăcut“ pentru că, la debutul bolii, simptomele lui vin şi trec. Icterul, durerile abdominale şi modificări ale tranzitului intestinal se numără printre semnele prezenţei cancerului de pancreas, scrie Adevarul.ro. Specialiştii apreciază că, în următorul deceniu, această boală va secera din ce în ce mai multe vieţi, depăşind rata de mortalitate prin cancer de sân.

Citeşte şi: Sidonia Susanu, „îngerul copiilor” care a replantat braţele Alexiei la Iaşi, mărturii emoţionante: „Am simțit că mi se înmoaie genunchii”

Spre deosebire de alte tipuri de cancer care sunt vindecabile dacă sunt depistate din vreme, cancerul de pancreas ajunge să dea repede metastaze.

„Celulele pocnesc precum boabele de popcorn”, spunea  Otis Brawley, medic-şef şi cercetător ştiinţific la American Cancer Society.

Cancerul pancreatic este mai frecvent întâlnit la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, mai ales la fumători, care au un risc dublu de a face această boală. Consumul de alcool şi dieta bogată în grăsimi, prăjeli şi în afumături sunt alţi factori implicaţi în apariţia tumorii pancreatice.

De asemenea, sunt mai expuşi cei care au în familie cazuri de cancer de pancreas şi persoanele diagnosticate cu pancreatită cronică (inflamaţie de durată a pancreasului) şi cu diabet zaharat de tip I sau II.

Citeşte şi: Concluziile şocante ale unui nou studiu: consumul de apă potabilă poate creşte riscul de cancer