Bobotează 2022. Cât timp este bine să bei agheasmă mare. Ce trebuie să faci cu agheasma care capătă un miros neplăcut

Boboteaza, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, serbează botezul Mântuitorului în apa Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. În această zi, preoţii sfinţesc agheasma mare, despre care credincioşii dau mărturie că are putere tămăduitoare.

05 ian. 2022, 14:27
Bobotează 2022. Cât timp este bine să bei agheasmă mare. Ce trebuie să faci cu agheasma care capătă un miros neplăcut

Bobotează 2022. Preoţii sfinţesc agheasma mare doar de două ori pe an, în Ajunul Bobotezei și în ziua de Bobotează. Apoi, apa sfinţită se împarte tuturor celor prezenţi la slujbă, care o duc acasă și o folosesc pentru sfințire. Se spune că orice bun creștin trebuie să aibă în permanență un recipient cu apă sfințită acasă.

Bobotează 2022. Cât timp este bine să bei agheasmă mare

Preoţii spun că această apă sfinţită la Bobotează are proprietăţi miraculoase, păzindu-i pe cei credincioși de ghinion, boli și alte necazuri și oferindu-le binecuvântare. După revenirea de la Biserică, credincioşii este bine să sfinţească întreagă gospodărie cu agheasmă ca să alunge spiritele rele și să aducă binecuvântare.

În următoarele opt zile începând din ziua Sfântului Ion, se ia în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, câte o gură de agheasmă. Apoi se ia şi câte o bucățică de anafură sfințită tot timp de opt zile. Acest ritual se încheie, aşadar, în ziua de 14 ianuarie.

Cifra 8 face trimitere la Cartea Apocalipsei în care se spune că a 8-a zi va urma după sfânta judecată universală, astfel cifra 8 făcând trimitere viața de apoi și la veșnicie. Pe parcursul celor opt zile, agheasma poate fi consumată atât de către persoanele care ţin post, cât şi de către cele care nu postesc, atât de către cei care se povedesc, cât şi de către cei care nu o fac. De asemene, şi persoanele oprite de la slujba de Împărtășanie au dreptul la Sfânta agheasmă mare.

Citeste si Boboteaza 2022: Dacă dai bani cu împrumut, vei avea ghinion tot anul

La capătul celor opt zile, agheasma mare nu mai poate fi consumată decât în cazuri foarte grave şi doar cu binecuvântarea preotului, urmată de spovedanie și post. De asemenea, se mai poate bea în zilele de sărbătoare mare, cu cruce roșie sau în cazul unor boli grave, dar tot în aceleași condiții ce țin de post, spovedanie și permisiunea preotului duhovnic.

Bobotează 2022. Ce trebuie să faci cu agheasma care capătă un miros neplăcut

Apa sfințită se ia de la biserică după săvârșirea slujbei de Bobotează doar în recipiente de sticlă sau de plastic curățate foarte bine. Dacă, după o anumită perioada de timp, agheasma capătă un miros neplăcut, înseamnă că vasul de păstrare nu a fost păstrat corespunzător, nu a fost curățat bine sau a trecut prea mult timp din momentul aducerii apei acasă.

În acest caz, agheasma nu mai trebuie consumată și trebuie aruncată fie în mare, într-un râu, sau într-un fluviu, pentru a putea sfinți apa curgătoare.

Rugăciunea care trebuie rostită atunci când iei agheasmă şi anafură

În fiecare dimineață, înainte să iei agheasmă şi anafură, este bine să rosteşti o scurtă rugăciune. Aceasta, combinată cu apa sfinţită şi anafura, binecuvântează mintea, trupul și sufletul credinciosului.

Doamne, Dumnezeul meu, să-mi fie mie Darurile Tale și aghiasma aceasta spre lăsarea păcatelor, spre luminarea cugetului, întărirea și tămăduirea sufletului și trupului meu; întru biruința patimilor și neputințelor mele, după mare mila Ta, a Preacuratei Tale Maici și a tuturor sfinților. Amin”

Citeste si Boboteaza, tradiții și obiceiuri. Ce să faci în acea zi ca să-ți meargă bine tot anul