BOBOTEAZA. Ce este AGHEASMA şi ce puteri MIRACULOASE are

BOBOTEAZA. Creştinii ortodocşi sărbătoresc, anual, pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza. Sărbătoarea aminteşte de botezul Mântuitorului nostru Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul în apa Iordanului. Cu Boboteaza, şi Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, din data de 7 ianuarie, se încheie ciclul tradiţionalelor sărbători de iarnă.

RomaniaTV.net
05 ian. 2015, 13:20
BOBOTEAZA. Ce este AGHEASMA şi ce puteri MIRACULOASE are

BOBOTEAZA. Pe data de 6 ianuarie, în fiecare an, se face ritualul de sfinţire a apelor. Preoţii sfinţesc apele mari şi astfel se purifică mediul înconjurător de forţele malefice.

AGEHASMA, adică apa sfinţită de Bobotează prin harul preoţilor, în cadrul unui ceremonial religios, primeşte virtuţi terapeutice miraculoase şi nu se strică de-a lungul anului.

AGHEASMA este apa „vie”, leacul care revigorează trupul şi sufletul, alungă bolile şi spiritele malefice din viaţa noastră.

Sărbătoarea Bobotezei este cunoscută şi cu numele de Teophania, termen care provine din grecescul theophania, înseamnând „apariţia-arătarea lui Dumnezeu” deoarece, la botezul lui Hristos, Sfânta Treime s-a arătat lumii pentru prima dată. Potrivit evangheliştilor Matei, Marcu şi Luca, atunci glasul Tatălui se face auzit din ceruri, Fiul este întrupat, stând în râul Iordan, iar Duhul Sfânt se pogoară asupra lui în chip de porumbel.

Botezul Domnului este unul dintre cele mai importante praznice împărăteşti ale Bisericii, iar principalul eveniment din această zi constă în sfinţirea mare a apelor, ce urmează Sfintei Liturghii din Ajunul Bobotezei şi Sfintei Liturghii din ziua praznicului.

BOBOTEAZA. Ce spun cercetătorii despre puterea agheasmei

În testele efectuate în laboratoare de renume, cercetătorii au constatat că apa are memorie, că aceasta poate păstra în amintire emoţiile oamenilor. În acelaşi timp, aceştia au dovedit că apa are proprietăţi ieşite din comun şi că poate să transmită, pe mai departe, proprietăţile ei. De aceea, spun specialiştii, agheasma păstrează în memorie rugăciunea de la slujba de sfinţire.

Pericolul din APA SFINŢITĂ de la biserică. Riscurile sunt enorme dacă este consumată

În urma cercetărilor, Vlail Kaznacheev, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din Novosibirsk, precizează că, stropirea cu apă sfinţită a plantelor muribunde sau a animalelor bolnave le readuce la viaţă. Totuşi, omul de ştiinţă mai adaugă în pledoaria sa că nici un chimist nu poate explica acest lucru. Dar spune fără rezerve că apa sfinţită are o compoziţie chimică deosebită. Dacă într-un vas care conţine apă obişnuită se toarnă puţină agheasmă, atunci toată apa din acel recipient primeşte proprietăţile apei sfinţite.

Referitor la puterea agheasmei, savantul japonez Emoto Masaru aduce un alt argument: apa reacţionează la rugăciuni şi formează cristale frumoase, luminoase; în schimb, la discuţii dure sau la injurii, apa formează cristale întunecate.

În numeroase studii, elecrofiziciana Angelina Malakovskaia de la Laboratorul de Tehnologie Medicală şi Biologică, a constatat că starea de sănătate a credincioşilor care se roagă la biserică este mai bună, iar participarea la slujba religioasă reglează valorile tensiunii arteriale. Tot specialiştii spun că semnul crucii are o putere miraculoasă asupra microbilor patogeni, atât asupra apei de la robinet, cât şi asupra celor din apele curgătoare şi din râuri, fiind mai eficient chiar decât aparatele moderne de dezinfecţie.