Boc: Până la sfârşitul anului vom avea în circulaţie 123 de kilometri de autostradă

Premierul Emil Boc a afirmat joi, la inaugurarea şantierului Autostrăzii Timişoara-Lugoj, că până la sfârşitul acestui an vor fi în circulaţie "123 de kilometri de autostradă", din care pe 90 de kilometri se circulă deja.

RomaniaTV.net
20 oct. 2011, 16:49
Boc: Până la sfârşitul anului vom avea în circulaţie 123 de kilometri de autostradă

„Anul ăsta, până la sfârşit, vom avea în circulaţie 123 de kilometri de autostradă. Astăzi, pe 90 deja se circulă. Cu cei 32 de kilometri de autostradă de la Arad la Timişoara, vom avea, aşa cum am spus, 123 de kilometri în circulaţie până la sfârşitul anului. Aceste lucruri nu pot fi contestate de nimeni, se pot vedea în teren şi sunt o dovadă a pragmatismului ministrului Transporturilor şi a capacităţii lui de a aduce fonduri europene în România”, a spus Emil Boc, potrivit Mediafax.

El a precizat că în prezent se poate circula pe 52 de kilometri din Autostrada Transilvania, 17 kilometri de autostradă la Sibiu şi 21 de kilometri din Autostrada Soarelui. Pe lângă aceste tronsoane, Boc a spus că există mai multe drumuri în regim de autostradă.

„Mai sunt încă kilometri de drumuri în regim de autostradă: Chitila – Voluntari, 20 de kilometri la Bucureşti, o parte din centura Timişoarei – 13 kilometri, 13 kilometri din centura Ploieştiului, tot în regim de autostradă. Aceste lucruri nu pot fi contestate, sunt fapte”, a afirmat Boc.

În momentul în care jurnaliştii i-au spus că tronsonul de centură al Timişoarei nu este în regim de autostradă, Boc a răspuns: „V-am spus că sunt drumuri expres sau drumuri în regim de autostradă, nu le-am pus la cei 90 de kilometri de autostradă pe care se circulă”.

Pe de altă parte, premierul a afirmat că, dacă fostul Guvern ar fi făcut tot atâţia kilometri de autostradă, traficul în România ar fi fost diferit. „Dacă în 2008 vechiul Guvern ar fi făcut măcar tot atâţia kilometri (de autostradă – n.r.) am fi avut alt trafic, dar comparaţi: patru ani de mandat 2004-2008 – cinci kilometri de autostradă, doi ani de mandat – 90 de kilometri de autostradă în funcţiune, 120 până la sfârşitul acestui an şi aceste lucrări care au plecat la drum şi în 2013 vor fi gata. Am recuperat o parte din întârzierile trecutului”, a afirmat Boc.

El a participat, în judeţul Timiş, la inaugurarea lucrărilor la un tronson al Autostrăzii Timişoara-Lugoj. „Astăzi (joi – n.r.) marcăm oficial demararea lucrărilor la 65 de kilometri de autostradă, ne referim la Nădlac-Arad, componenta unu din Timişoara-Lugoj, şi vom merge la Orăştie-Sibiu. 65 de kilometri de autostradă pleacă în construcţie. Valoarea este 450 de milioane de euro cu TVA şi o dovadă a faptului că Guvernul şi Ministerul Transporturilor se pricep la fapte, mai puţin la vorbe. E o dovadă că avem de-a face cu un Guvern şi un minister al Transporturilor al faptelor, şi nu al vorbelor, în materie de infrastructură”, a spus Boc.

Premierul Emil Boc şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au inaugurat oficial joi lucrările la lotul I al Autostrăzii Timişoara – Lugoj. Acest lot, în lungime de 9,5 kilometri, este realizat de un consorţiu de firme format din Spedition UMB SRL, Tehnostrade SRL şi Carena SpA Impresa di Costruzioni şi are o valoare de 210, 3 milioane de lei fără TVA.

Lucrările sunt preconizate să se încheie în luna aprilie 2013.

Licitaţia privind atribuirea contractului pentru lotul II al Autostrăzii Timişoara-Lugoj a fost contestată, au afirmat repezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara.