Bogdan Aurescu, anunț de ultimă oră despre aderarea României la Schengen: ”Se conturează deja o reconfirmare a sprijinului statelor membre”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a spus miercuri că România se bucură în continuare de sprijinul statelor europene în procesul de aderare la Spațiul Schengen.

18 ian. 2023, 21:26
Bogdan Aurescu, anunț de ultimă oră despre aderarea României la Schengen: ”Se conturează deja o reconfirmare a sprijinului statelor membre”
Bogdan Aurescu, anunț de ultimă oră despre aderarea României la Schengen

Bogdan Aurescu, anunț de ultimă oră despre aderarea României la Schengen. Suedia și Spania, țările care dețin în acest an președinția Consiliului UE, și-au exprimat susținerea față de aderarea României la spațiul Schengen, a declarat ministrul român de Externe.

Citește și Kelemen Hunor, despre aderarea României la Schengen: Dacă nu intrăm în 2023, atunci până în 2025 nu trebuie să ne ocupăm de acest subiect pentru că vin alegerile

Bogdan Aurescu, anunț de ultimă oră despre aderarea României la Schengen

Bogdan Aurescu a transmis că negocierile  vor continua și că va profita de reuniunile la nivel înalt care se vor desfășura în perioada următoare pentru a redeschide subiectul aderării României în Schengen, inclusiv cu Olanda și Austria.

„Am început deja foarte activ demersurile pentru a susține procesul de aderare a României la spațiul Schengen. Astăzi tocmai am primit un mesaj foarte puternic de sprijin din partea omologului meu german, doamna ministru Baerbock, care ne asigură de continuarea foarte activă a demersurilor pe care Germania le face în sprijinul României și am stabilit cu domnia să avem și o discuție față în față, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de luni. Ieri am primit o scrisoare de sprijin, iarăși, în termeni extrem de puternici, din partea omologului meu francez, doamna ministru Colonna, care ne asigură de sprijinul Franței pentru continuarea procesului de lărgire a spațiului Schengen cu România”, a spus Bogdan Aurescu, la digi24.

Încă de la începutul acestui an, ministrul român de Externe a avut mai multe discuții telefonice și întâlniri cu omologii săi din UE, cu care a abordat subiectul Schengen.

„Şi am avut o serie de discuții telefonice și de întâlniri în toată această perioadă, de la începutul anului. Amintesc că, săptămâna trecută, am discutat cu omologul meu suedez – Suedia asigurând Președinția Consiliului Uniunii Europene în acest moment – cu colegul meu spaniol, care va asigura Președinția Consiliului Uniunii în partea a doua a acestui an, cu colegul danez, care face parte dintr-un nou guvern și acest guvern, instalat în decembrie, are deja o poziție de susținere puternică a aderării României la spațiul Schengen, în continuarea susținerii anterioare, care s-a exprimat și pe 8 decembrie.

Am discutat, de asemenea, cu colegul meu portughez, cu colegul meu polonez, chiar astăzi, și am primit din nou această confirmare de sprijin puternic pentru aderarea României. Am discutat, de asemenea, cu ministrul pentru afaceri europene al Finlandei în cursul zilei de luni, iar aceste demersuri vor continua și în perioada următoare”, a continuat el. „Vor fi întâlniri şi în marja Forumului de la Davos, la care voi participa începând de mâine.

Vor fi întâlniri și în marja Consiliului Afaceri Externe de luni care, chiar dacă nu are pe agendă spațiul Schengen și lărgirea acestuia, pentru că nu ține de competențele Consiliului Afaceri Externe, totuși este o bună ocazie pentru a discuta cu colegii mei despre eforturile pe care le facem şi despre sprijinul pe care aceștia îl acordă pentru aderarea României. Vreau să vă spun că se conturează deja o reconfirmare a sprijinului statelor membre pentru aderarea României”, a mai spus Aurescu.

Mai mult, Bogdan Aurescu a spus că va discuta și cu oficiali din Austria și Olanda despre aderarea României la Schengen.

„Și cu colegul meu olandez voi avea o discuție în perioada următoare, poate chiar în marja reuniunii Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles, de luni. De altfel, Olanda a susținut România – după cum știți, votul care a fost acordat pe 8 decembrie nu a fost împotriva României, așa cum a explicat foarte clar reprezentantul Olandei la acea reuniune. Dar sigur că vom continua discuțiile și cu Olanda, pentru că este un partener foarte important, și, de asemenea, vom continua discuțiile și cu Austria.

După cum știți, eu am avut deja o discuție telefonică chiar pe 9 decembrie, cu colegul meu, ministrul de externe Schallenberg, apoi, pe 12 decembrie, am avut deja o discuție față în față, tot în marja unui Consiliu Afaceri Externe de la Bruxelles, iar aceste eforturi vor continua și în perioada următoare”, a spus Aurescu.

Citește și Rareş Bogdan şi Eugen Tomac susţin că Suedia, care va prelua preşedinţia UE, ar vrea să pună pe agendă chestiunea extinderii Schengen: „Suedia înţelege că România şi Bulgaria vor să intre în Schengen”